Vijenac 195

Časopisi

Roland Šuman

Posvećeno adolescentima

»Društvena istraživanja«, časopis za opća društvena pitanja, gl. ur. Ljiljana Kaliterna, god. 10, br. 3, svibanj/lipanj 2001.

Posvećeno adolescentima

»Društvena istraživanja«, časopis za opća društvena pitanja, gl. ur. Ljiljana Kaliterna, god. 10, br. 3, svibanj/lipanj 2001.

U trećem ovogodišnjem broju dvomjesečnik »Društvena istraživanja« donosi deset novih znanstvenih radova i recenzije nekoliko knjiga izašlih u protekle dvije godine. Prvi dio časopisa čine radovi u kojima su provedena ispitivanja nad adolescentskom populacijom u okvirima različitih tema (samootkrivanje, dosljednost samopredstavljanja, nade i strahovi, provođenje dijete, odnos s roditeljima u prognaničkim obiteljima). Vrijedi izdvojiti istraživanje Nade i strahovi studentske populacije u kojem Ilija Živković i Dragan Babić utvrđuju da se hrvatski adolescenti od vršnjaka diljem svijeta razlikuju jedino u redoslijedu prioriteta dajući prednost potrebi za samoostvarenjem.

U drugom dijelu časopisa, koji nema zajedničku tematsku odrednicu, najviše pozornosti zaokuplja istraživanje Dražena Živića Izravni demografski gubitci (ratne žrtve) Hrvatske (1990-1998) uzrokovani velikosrpskom agresijom i neke njihove posljedice, u kojem su veoma podrobno kategorizirane izravne žrtve rata, broj kojih se procjenjuje na više od dvadeset tisuća ljudi. Jedini rad u časopisu koji nema oblik ispitivanja određenog uzorka esejistički je članak Tomislava Markusa Cijena jednog uspona: sumrak intelektualaca u masovnim društvima XX. stoljeća, u kojem autor opisuje priklanjanje intelektualaca masovnom kolektivizmu, odnosno služenju naciji i državi te zagovaranje partikularnih vrijednosti poput rase, spola, klase, partije, revolucije, čovječanstva itd.

Posljednji članak veoma je zanimljiv pregledni rad Davora Galineca Kretanja u platnoj bilanci Republike Hrvatske od 1993. do 1999.: Analiza okružja, uzroci nastanka i financiranje deficita tekućega računa. U njemu su uz mnoštvo grafikona i tablica prikazani unutarnji i vanjski čimbenici koji su utjecali na kretanja u platnoj bilanci i zaključuje se da posebnu pozornost valja usmjeriti na namjensko trošenje izvora financiranja.

Roland Šuman

Vijenac 195

195 - 26. srpnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak