Vijenac 195

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Pop-grafike

St. Louis Art Museum priredio je izložbu Pop Impressions Europe/USA: Prints and Multiples from The Museum of Modern Art

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Talijanski futurizam

slika

Rim U rimskoj Palazzo delle Esposizioni otvorena je izložba Futurismo 1909-1944. Na njoj je izloženo otprilike četiri stotine slika, skulptura, crteža, pisma i dokumenata. Dokumentaristička izložba započinje 1909, godinom kada je talijanski pjesnik Filippo Tomaso Marinetti objavio futuristički manifest, glorificirajući tehnologiju i zagovarajući uništenje kulturnih institucija, muzeja i knjižnica. Izložba Futurismo 1909-1944, koja predstavlja likovnu umjetnost, literaturu, kazalište i glazbu, otvorena je do 22. listopada: http://www.palaexpo.com.

Slonovi — umjetnici

slika

Sydney Ruski umjetnički par Vitaly Komar i Alexander Melamid predstavili su u Muzeju suvremene umjetnosti u Sydneyu When Elephants Paint — Komar & Melamid, The Asian Elephant Art and Conservation Project. Do 19. kolovoza posjetitelji mogu razgledati likovne radove umiljatih životinja. Projekt je viđen i na prošlogodišnjem venecijanskom bijenalu. Komar i Melamid, uz pomoć trenera, uče slonove držanju kista i slikanju. Konačni je rezultat intrigantno instinktivno apstrakno slikarstvo: http://www.mca.com.au

Venera kroz stoljeća

Antwerpen U Koninklijk Museum voor Schone Kunsten u Antwerpenu otvorena je izložba Venus, forgotten myth. From Cranach to Cézanne. Izložba prvi put pokazuje prikaz grčke božice u slikarskoj povijesti, a sastoji se od 55 slika, 15 skulptura, 40 crteža i grafika. Tu su radovi Cranacha, Botticellija, Renija, Poussina, Carraccija, Veronesea, Bouchera, Rubensa, Tiepola, Cézannea i drugih. Venere pogledajte do 19. kolovoza ili na http://www.dma.be/cultuur/kmska/Engels/Engels.htm.

Pop-grafike

slika

St. Louis St. Louis Art Museum priredio je izložbu Pop Impressions Europe/USA: Prints and Multiples from The Museum of Modern Art, koja traje do 9. rujna. Izložba obuhvaća Warholove, Lichtensteinove i Indianine grafičke radove pop-estetike, zajedno sa europskim Hamiltonom, Paolozzijem, Raysseom i Richterom. Osim tih radova predstavljeni su i proto-pop radovi Johnsa, Rauschenberga, Spoerrija i Christa, koji su već kasnih četrdesetih i pedesetih odbacili apstrakciju i u svoja djela uključili predmete iz svakodnevnoga života: http://www.slam.org.

Knjige

slika

Helen Harrison, Such Desperate Joy: Imagining Jackson Pollock, Thunder's Mouth Press, 2001. Ova knjiga pokušava odgovoriti zašto je Pollock opstao kao kamen temeljac američke kulture. Nakon igranog filma, u knjizi je objavljena pisana građa, fotografije, pisma i dosad nikad objavljeni razgovori. Istraživanja višestrukih Pollockovih utjecaja dovela su do zaključka da umjetnik, koji je pijan poginuo u automobilskoj nesreći 1956, zadivljuje više nego mit koji se oko njega spleo. Uz nove prinose glumca i režisera Eda Harrisa te glazbenice Patti Smith, knjiga objavljuje razgovore s mnogim čuvenim osobama koje su poznavale Pollocka.

CD-rom

slika

Le Louvre: Collections & Palace, Musée d'Orsay; Virtual Visit Dva rasprodana CD-roma gotovo na izvanredan način predstavljaju dva vrhunska muzeja. Louvre je predstavljen tijekom povijesti, njegovi su odjeli, kao i dvije stotine slika, detaljno analizirani. Uz velike manipulativne mogućnosti, predstavljen je i Musée d'Orsay. Otkrivanje umjetnosti 19. i početka 20. stoljeća, uz analize povjesničara umjetnosti, pokazuju njezinu mnogoslojnost. Animirane sekvence i višestruki pogledi na skulpturu pojačavaju predodžbu o veličini dvije kulturne ustanove.

Internet

slika

http://www.bridgeman.co.uk The Bridgeman Art Library svjetski je sveobuhvatni izvor umjetničkih djela za reproduciranje. Ta internacionalna zbirka predstavlja tisuće muzeja i galerija pa i malo znane suvremene umjetnike. Kako stranica raste iz dana u dan, potrebno je na nju se logirati. Svijet umjetnosti bit će vam otvoren, od spiljskih slikarija do današnje umjetnosti. Uživajte.

Marko Kružić

Vijenac 195

195 - 26. srpnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak