Vijenac 195

Opera

METROPOLITAN

Mjuzikli u New Yorku: Aida

Ne, nije riječ o slavnoj operi Giuseppea Verdija, nego o istoimenom mjuziklu Eltona Johna i Tima Ricea u produkciji studija »Disney«.

METROPOLITAN

Opera

Attila Giuseppea Verdija u svijetu

U vrijeme kada se Splitski ljetni festival otvorio izvedbom opere Attila Giuseppea Verdija dobro je znati da je ta relativno nepoznata Verdijeva opera ove godine čest gost na svjetskim opernim pozornicama. Početkom godine (siječanj, veljača) prikazivala se u Chicagu, Frankfurtu i Zürichu, tijekom proljeća (ožujak, travanj) u Zürichu i Montpellieru, a ljeti, osim u Splitu (srpanj), operu Attila će tijekom kolovoza gledati posjetitelji Teatro Colón u Buenos Airesu.

Mozart u Milanu

Posljednjega dana mjeseca srpnja, te 2, 4. i 5. kolovoza Milanska opera As. Li. Co. prikazuje operu Čarobna frula Wolfganga Amadeusa Mozarta. Izvedbu je režirao Francesco Micheli, a dririgirat će Carlo De Martini.

Vodič za pjevačke karijere (Career Guide for Singers)

Opera America svake druge godine izdaje Vodič za pjevačke karijere s važnim informacijama o postojećim pjevačkim programima. Među njima su podaci o audicijama, podaci o natjecanjima i subvencijama, učenički programi, instituti i radionice, obrazovne institucije te informacije o umjetničkom menedžerstvu. Publikacija stoji sedamdeset dolara.

Iza scene s vodičem

Za znatiželjne posjetitelje i one koji bi željeli znati nešto više o životu u opernoj kući, Lyric Opera u Chicagu redovito organizira razgledavanje prostora iza scene s vodičem. »Izlet« uključuje razgledavanje nedavno obnovljena odjela za kostime, razgledavanje odjela za perike i frizure, odjela za šminku, odjela za rekvizite i scenu, glavnu pozornicu i drugo.

Opereta

Glazbeno kazalište Lamplighters

slika

Glazbeno kazalište Lamplighters iz San Francisca svake godine priprema četiri nova projekta: dvije velike predstave, jednu komornu te godišnju svečanu priredbu Champagne Gala. Velike predstave prikazuju se u srpnju/kolovozu i siječnju/veljači. Ovog je ljeta aktualna (u ovoj rubrici već najavljena) opereta Mikado Gilberta i Sullivana, a kazalište već priprema sljedeći projekt, operetu Patience istih autora. Operete Gilberta i Sullivana specijalnost su glazbenog kazališta Lamplighters.

Mjuzikl

Mjuzikli u New Yorku: Aida

slika

Ne, nije riječ o slavnoj operi Giuseppea Verdija, nego o istoimenom mjuziklu Eltona Johna i Tima Ricea u produkciji studija »Disney«. U New Yorku ga najavljuju kao najbolji mjuzikl na Broadwayu, te kao mjuzikl s najvećim brojem nagrada Tony, uključujući i nagradu za najbolju partituru. Aida je »dokaz o beskrajnoj snazi velike priče« stoji u reklamnim prospektima.

Audicija za Mačke

slika

Andrew Lloyd Webberova producentska kompanija Really Useful Group objavila je da za mjuzikl Mačke (londonska produkcija) stalno drži otvorenu audiciju za glavne i sporedne uloge te za sudionike pjevačko-plesnog ansambla. Traži se da prijavljeni budu snažni plesači s akrobatskim sposobnostima i, dakako, s izvrsnim glasovnim mogućnostima.

Ljepotica i zvijer; Sedam nevjesta za sedmero braće

Planira se nacionalna turneja po Velikoj Britaniji s Disneyjevim mjuziklom Ljepotica i zvijer te novom postavom Sedam nevjesta za sedmero braće. Kompanija Disney započet će turneju u studenom ove godine s Ljepoticom i zvijeri. Turneja će trajati 78 tjedana. No pripreme za Sedam nevjesta za sedmoro braće još nisu počele. Organizatori se nadaju da će turneja toga mjuzikla s novom postavom biti moguća za godinu dana, ali do tada svi sudionici projekta moraju proći duge pripreme.

Najprodavaniji videomjuzikli na Amazon.comu

Amazon.com objavio je imena četiri najprodavanija mjuzikla na VHS-u. To su: Moje pjesme, moji snovi redatelja Roberta Wisea, Shirley Temple Gift Set (s odlomcima iz mjuzikla Heidi, Curly Top i Baby Take a Bow), Čarobnjak iz Oza (filmski mjuzikl s Judy Garland u naslovnoj ulozi) te My Fair Lady redatelja Georgea Cukora.

Irena Paulus

Vijenac 195

195 - 26. srpnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak