Vijenac 195

Fotografija

U FOKUSU

Institut za fotografiju u Rotterdamu

U Rotterdamu je 1994. osnovan Nacionalni institut za fotografiju u Nizozemskoj.

U FOKUSU

Izložba portreta

Izložba Sterfeldovih portreta u San Franciscu

slika

U San Francisco Museum of Modern Art trenutno je postavljena izložba fotografija Joela Sternfelda pod naslovom Stranger Passing: Collected Portraits by Joel Sternfeld (od 6. srpnja do 2. listopada 2001). Tematika i zajednički nazivnik njegovih portreta socijalna je dinamika i suvremeni društveni fenomeni koje je Joel Sterfeld snimio putujući po Sjedinjenim Državama. Samostalna izložba Stranger Passing od šezdesetak fotografija u boji, fokusirana na kompleksnost američkoga suvremenog društva, obojena je ironijom karakterističnom za ovog američkog majstora medija.

Mjesec fotografije u Bratislavi

Kako se obično tijekom ljeta kulturna događanja stišavaju, nije naodmet najaviti manifestaciju Mjesec fotografije u Bratislavi koji će se održavati od 1. do 30. studenoga ove godine. U Bratislavi se tada tradicionalno okupljaju fotografi i kritičari različitoga fotografskog profila. Namjera organizatora, slovačkog FOTOFO-a, sustavna je prezentacija fotografske klime i događanja u Srednjoj i Istočnoj Europi. U veliki projekt uključuju se kao i svake godine mnogi muzeji i galerije u Bratislavi, a sveukupno je na programu tridesetak međunarodnih izložbi, što monografskih, što grupnih. Najavljena je retrospektivna izložba Slovačka fotografija od 1925. do 2000, zatim Longing for Longing, odnosno presjek skandinavske fotografije, te predstavljanje brazilskog fotografa Marija Cravo Neto, kao i niz individualnih izložbi: Niko Evangelopoulos i Takis Roidakis (Grčka), Christiane Hantzch (Njemačka), Yuri Jordanov (Bugarska), Martin Kollar i František Tomik (Slovačka), Kon Sasaki (Japan), Fulvio de Pellegrin (Italija), Alexandra Vajd (Slovenija), Deszo Szabo (Mađarska), Jan Šmok i Pavel Mara (Češka) i Gilbert Garcin (Francuska). Ove godine iz Hrvatske dolazi izložba samoborske fotografkinje Zlate Vucelić. Sve detalje možete doznati putem Interneta na adresi: www.fotofo.sk. Mlada generacija fotografa ima priliku sudjelovati u pregledavanju portfolija i razgovoru s kritičarima (članovi žirija su Camera Austria, European Photography, Mois de la Photo Paris, Primavera Fotografica iz Barcelone, PhotoEspagna Madrid) 31. listopada i 1. studenog 2001 u Domu umjetnosti u Bratislavi. Rok za prijave je 20. listopada 2001 (participacija iznosi 25 dolara).

Nova knjiga Mary Ellen Mark

slika

Fotografkinja Mary Ellen Mark (1940) radi u tradiciji američke dokumentarne fotografije, fokusirajući se na probleme beskućnika i različitih načina života specifičnih slojeva društva (na primjer projekt u Indiji odradila je snimajući prostituciju u Bombayu). Već gotovo tri desetljeća putuje i snima u svim dijelovima svijeta. Izdavač Phaidon izdao je u ediciji 55 njezinu monografiju izdvojivši neke od ključnih djela njezine karijere dokumentarista suvremenog društva. Mery Ellen Mark autorica je projekta u obliku knjige i putujuće izložbe American Odyssey koji je usredotočen na njen tridesetogodišnji fotografski rad diljem SAD, kao i mnogih eseja i porteta koje je snimala za publikacije »Life«, »New York Time Magazine«, »Rolling Stone«, »Vogue«. Bavi se i reklamnom fotografijom za poznate američke kuće. Dobitnica je mnogih nagrada.

Institut za fotografiju u Rotterdamu

slika

U Rotterdamu je 1994. osnovan Nacionalni institut za fotografiju u Nizozemskoj. Po svojoj konstituciji ova ustanova jedinstvena je u Europi jer pod jednim krovom okuplja Nederlands Foto Institut, Fotografski arhiv Nizozemske (NFA), nacionalne radionice za konzervaciju fotografija (NFRA) te V2-organizaciju koja se bavi aktualnom elektronskom umjetnošću i novim medijima te školu za fotografiju i video. U izložbenom programu ove institucije pokazuju se recentna djela nizozemskih umjetnika. Jedna je od novina i fotografski bijenale Foto Biennale Rotterdam koji se prvi put održao 2000. godine. Na web-stranicama nalaze se ostale pojedinosti: http://www.nfi.v2.nl.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 195

195 - 26. srpnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak