Vijenac 195

Film

DVD

Ima li pilota u avionu? 1 i 2 (Airplane! i Airplane 2 the Sequel)

Komedija Ima li pilota u avionu? totalna je zafrkancija trojke Jim Abrahams-David Zucker-Jerry Abrahams, koju je Američki filmski institut proglasio jednom od deset najboljih komedija uopće.

DVD

Vrisak 1 i 2 (Scream 1 i 2)

slika

Nakon nedavno objavljena DVD-izdanja Vrisak 3 na hrvatskom se tržištu pojavljuju i prva dva dijela megapopularne horor-trilogije, što će nedvojbeno razveseliti sve poklonike toga žanra. Originalni Vrisak najbolji je dio vrlo uspješne trilogije Wesa Cravena — i drugi je dio također vrlo dobar — koja je na originalan i inventivan način spojila stravu i komediju i sjajnom metafilmskom zafrkancijom odala počast žanru. U nas na žalost nije objavljena sjajna special edition, natrpana fantastičnim dodacima: baš kao i trojka o kojoj smo već pisali i prva dva Vriska od dodataka nude tek kino foršpan i kraći prilog sa snimanja s izjavama glumaca i autora. Na oba diska slika je neanamorfna (widescreen 2,35:1), a zvučni zapis u 5,1 miksu. Iako je i prvi dio OK, dvojka nudi kvalitetniju sliku s više oštrine i izraženijih boja, a i zvuk je nešto bogatiji i atraktivniji.

48 sati i Još 48 sati (48 hrs i Another 48 hrs.)

slika

Klasik akcijskog žanra u režiji Waltera Hilla ne gubi na svježini ni nakon dvadesetak godina, iako se prema suvremenim holivudskim akcijskim ekstravagancijama doimlje poput male policijske drame. Nick Nolte i Eddie Murphy sjajno utjelovljuju buddy-buddy međuigru kao policajac i kriminalac koji moraju surađivati, a Hill se jednako kvalitetno pobrinuo i za akciju i za smijeh. Čak je i nastavak hita iz 1982. vrlo solidan film.

Na oba diska format slike neanamorfni je widescreen (1,85:1), dok je zvuk pretvoren u višekanalni zapis (5,1), no sveukupno DVD-izdanja nisu baš reprezentativna. Digitalna obrada slike nije najuspješnija: na prvom filmu oštećenja su vidljiva u obliku mnogih iskrenja i bijelih točkica, dok nastavak iz 1990. nudi tek nešto kvalitetniju sliku. Isto vrijedi i za zvučni zapis, koji je na drugom disku nešto bolji. Od dodataka tu su tek kinoforšpani.

Ima li pilota u avionu? 1 i 2 (Airplane! i Airplane 2 the Sequel)

slika

Komedija Ima li pilota u avionu? totalna je zafrkancija trojke Jim Abrahams-David Zucker-Jerry Abrahams, koju je Američki filmski institut proglasio jednom od deset najboljih komedija uopće. Original kao i nastavak sprdaju se s mnogim filmskim hitovima (Ralje, Groznica subotnje večeri, ET, Ratovi zvijezda, Zvjezdane staze...) i žanrovima, kao i općim mjestima pop-kulture, a kao temelj svega na zubu je serijal filmova katastrofe Aerodrom. Format slike na oba je diska widescreen (1,85:1): iako je nastavak snimljen tek dvije godine poslije kvaliteta slike uočljivo je bolja od originala, na kojem su oštećenja vidljiva. Zanimljivo je da je zvuk prvoga filma remiksiran u 5,1 zapis, dok nastavak nudi tek monozapis podijeljen na dva kanala. I dok se na prvom disku nalazi kinoforšpan i vrlo zabavan te informativan audiokomentar autorske trojke i producenta Jona Davisona, drugi ne nudi baš ništa.

Svetac (The Saint)

slika

Akcijski spektakl Svetac filmska je verzija popularne televizijske serije iz šezdesetih o internacionalnom avanturistu i kriminalcu Simonu Templaru kojeg je tumačio Roger Moore. Za razliku od šarmantne i razigrane serije, film u režiji Philipa Noycea popriličan je debakl, pa se odmah odustalo od serijala: Val Kilmer kao Templer drven je i neuvjerljiv, lik genijalne znastvenice (Elizabeth Shue) pretvoren je u naivnu šiparicu, logika zbivanja potpuno je podređena nategnutoj akciji, dok je ono najbolje u filmu uvjerljiv nastup Rade Šerbedžije. Zvuk (5,1) i slika (widescreen 2,35:1) odlični su: akcijskih surround-efekata ne nedostaje, dok je slika zbilja vrhunska, iznimne oštrine i kontrasta i u najtamnijim kadrovima. Uz kinoforšpan na disku se nalazi i audiokomentar Philipa Noycea, koji između ostalog objašnjava i tko je Lucija Šerbedžija koja ima malu ulogu ruske prostitutke.

Stjepan Hundić

Vijenac 195

195 - 26. srpnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak