Vijenac 195

Film

Glumci iz sjene

Gregoire Colin

Glumci iz sjene

Gregoire Colin

Gregoire Colin mladi je francuski glumac rođen 25. lipnja 1975. godine u Chatenay-Malabry, Hauts-de-Seine. Već kao dvanaestogodišnjak počinje glumiti, i to i u kazalištu i na filmu, te u osamnaestoj iza sebe ima već deset filmova. Prvi je pak put na sebe skrenuo pozornost rolom u Agnieska Hollandovoj Olivier, Olivier. Krajnje neobičnih crta lica, mučenika i perverznjaka, te specifičnog, prepoznatljivog izričaja, Colin je briljirao u hvaljenom Životu iz anđeoskih snova Erica Zonce, gdje kao arogantan i antipatičan Chriss svoju nervozu širi i na publiku. U svojoj pozamašnoj filmografiji Colin ima još jedan reprezentativan naslov — Prije kiše Milča Mančevskog, u kojem kao enigmatičan, šutljivi Kiril zapravo krije bogat, idealističan i romantičan unutrašnji život. Za ulogu Bonija, osamljenog i introspektivnog mladića u Claire Denisinom filmu Nanette et Boni iz 1996. godine, Gregoire je dobitnik specijalne nagrade na Locrano International Film Festivalu.

No njegov se glumački talent ističe i u drugim, vrlo raznolikim ulogama i likovima čije sudbine proživljava. Tako je u Sade-u Benoit Jacquota sporedan ali vrlo efektan Fournier, mladić koji živi s bivšom ljubavnicom glasovitog markiza. U Le Beau Travail vojnik je francuske legije stranaca stacioniran u Africi, a u Disparusu čovjek rastrgan između strasti prema ženi i političkog aktivizma. U neobičnom pak ostvarenju Jean-Claude Janera Superlove on je Mario, naučnik-frizer kojem se ukazuje Gospa, koju pak vodi kući da je upozna sa svojom obitelji.

Glumac, scenarist i glazbenik, Gregoire Colin najviše uživa u slušanju, ali i sviranju jazz-glazbe, naročito na svom čelu, a uskoro bismo mogli odgledati i koji film snimljen upravo po njegovu scenariju.

Katarina Marić

Vijenac 195

195 - 26. srpnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak