Vijenac 195

Maticahrvatska

Vesna Zednik

Crnčićevi bakropisi u Metkoviću

U prvoj polovici srpnja ove godine Metkovci su imali prilike vidjeti bakropise velikoga hrvatskog likovnog umjetnika Mencija Klementa Crnčića.

Crnčićevi bakropisi u Metkoviću

Na polju likovne umjetnosti Matica hrvatska Metković uzoran je ogranak. U Gradskom kulturnom centru Metković bili su do sada izloženi radovi mnogih akademskih slikara. U prvoj polovici srpnja ove godine Metkovci su imali prilike vidjeti bakropise velikoga hrvatskog likovnog umjetnika Mencija Klementa Crnčića.

Crnčić je prvi izraziti grafičar u hrvatskoj umjetnosti. U njegovoj grafici prevladava tehnika bakropisa, koju je, uz bakrorez, učio na bečkoj akademiji kod bakropisca prof. Williama Ungera. Sukladno njegovu slikarstvu, i grafika se Crnčićeva razvijala u nekoliko faza. U prvoj pretežu motivi koji zahtijevaju tamnije tonove (od bakropisa na ovoj izložbi takav je, primjerice, Ave Maria). U sljedećoj su fazi najvažniji zagrebački, kolorirani bakropisi (nastali između 1910. i 1920), koji su Crnčića učinili izrazito popularnim. U posljednjoj fazi ploče su njegove pretežno mutne, a kontrasti naglašeniji. Crnčić je izradio nekoliko sitnih bakropisa (za lovački kalendar u nakladi Theyera i Hardtmutha u Beču oko 1900). Od 1913. često je boravio u svojoj vili u Novome, koji je postao motivom ponajboljih bakropisa njegova grafičkoga ostvarenja. Bakropisnom tehnikom izradio je i nekoliko portreta, od kojih se najuspjelijima smatraju portret nadbiskupa Bauera (1915-1916) i Frane Bulića (1921).

Na izložbi u Metkoviću koju su priredili Mato Mustapić i Ratko Krstičević, u postavi Ivice Ivaniša Kulija bilo je izloženo 28 Crnčićevih bakropisnih ploča nastalih u razdoblju od 1904. do 1930. koje predstavljaju više segmenata njegova bakropisnog stvaralaštva, ocrtanih pretežno u motivima mora i u portretima. Neke od ploča izložene su prvi put. O Crnčićevu djelu i životu govorio je fra Vendelin Karačić, a izložbu je otvorio prof. Ivo Gabrić, predsjednik MH u Metkoviću. Crnčić je kao umjetnik znatno više isticao efekt tame i svjetla negoli boju, što je već na počecima njegova stvaralaštva uvidio Iso Kršnjavi. Ljubo Babić govorio je o Crnčiću kao o rođenu grafičaru. Grafikama koje su nakon Metkovića izložene u Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg spomenuti je Crnčićev talent primjereno predstavljen.

Vijenac 195

195 - 26. srpnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak