Vijenac 192

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Twainova priča objavljena nakon 125 godina

Sto dvadeset i pet godina nakon što je Mark Twain napisao novelu A Murder, a Mystery and a Marriage, to će djelo biti objavljeno u časopisu »Atlantic Monthly«, u kojemu ju je svojedobno htio objaviti i sam Mark Twain.

KNJIŽEVNI GLOBUS

Twainova priča objavljena nakon 125 godina

slika

SAD Sto dvadeset i pet godina nakon što je Mark Twain napisao novelu A Murder, a Mystery and a Marriage, to će djelo biti objavljeno u časopisu »Atlantic Monthly«, u kojemu ju je svojedobno htio objaviti i sam Mark Twain. Baš kao što je to zamislio autor Huckleberry Finna, novela je dio književnog natječanja koje potencijalne suradnike poziva da napišu kraj priče. Twain nije doživio izdanje ove priče, ali ju je svojedobno ponudio upravo časopisu »Atlantic Monthly«, u ožujku 1876.

Dodijeljena talijanska nagrada Strega

Italija Domenico Starnone s romanom Via Gemito pobjednik je 55. dodjele talijanske književne nagrade Strega. Starnone je dobio 133 glasa za roman u izdanju kuće Feltrinelli, za koji je rekao da je posvećen njegovu ocu. Starnone je dodao da nije očekivao nagradu i naveo da se osjeća povezan s napuljskom spisateljskom tradicijom. Ovogodišnji finalisti za čuvenu nagradu bili su osim Starnonea, Antonio Debenedetti za Un giovedi dopo le cinque, Paola Mastrocola za Palline di pane, Danilo Donati za Coprilfuoco i Vicenzo Cerami za Fantasmi.

Umro kanadski pisac Mordecai Richler

slika

Kanada Kanadski romanopisac Mordecai Richler umro je u sedamdesetoj godini. Jedan od najpoznatijih kanadskih pisaca, autor brojnih priča i deset romana, među ostalim Solomon Gursky was here i Barney's Version često je tematizirao nacionalizam frankofonih Kanađana, a tijekom boravaka u Sjedinjenim Državama satirično je pisao o američkom načinu života. Rođen je u Montrealu, kao sin rusko-židovskih useljenika. Uz Margaret Atwood, Alice Munro i Mihaela Ondaatjea pripadao je rijetkim kanadskim autorima poznatim i izvan domovine. Tri puta bio je nominiran za nagradu Booker, a dobitnik je nagrade Commonwealtha.

Pola milijuna eura za Márquezov rukopis

slika

Španjolska Pokusni ispis romana Sto godina samoće, koji je korigirao sam autor Gabriel García Márquez, trebao bi biti prodan na aukciji, za najmanje 560.000 eura. Autor je prije 35 godina ručno korigirao ispisane stranice i vratio ih izdavaču. UNESCO danas i ručno korigirane ispise tretira kao originalne rukopise, jer u eri kompjutora više i ne postoje izvornici mnogih djela. Tadašnji Márquezov izdavač, Francisco Porrua, priznao je da više i ne zna gdje je original Sto godina samoće. Aukcija će se održati 21. rujna u Barceloni.

Kulturni program o Hermannu Hesseu

slika

Njemačka Međunarodnim kulturnim programom sljedeće godine treba biti obilježena 125. obljetnica rođenja Hermanna Hessea. Program posvećen pjesniku, romanopiscu i nobelovcu Hessseu stajat će oko dva milijuna maraka, a počet će već u studenome ove godine u indijskom Talasseriju, gdje je Hesseov djed Hermann Gundert desetljećima radio kao misionar. Od travnja do lipnja sljedeće godine u Berlinu će biti otvorena izložba o Hesseovom životu i radu, koja će poslije posjetiti Tokio, London, Pariz, Rim i SAD. Na sam dan Hesseova rođenja, 2. srpnja, u njegovu rodnom mjestu Calwu počet će višetjedni kulturni festival.

Michael Lentz dobitnik nagrade Bachmann

slika

Austrija Njemački pisac Michael Lentz dobitnik je nagrade Ingeborg Bachmann za tekst Muttersterben, objavio je žiri pod predsjedanjem austrijskog književnika Roberta Schindela. Favoriti iz Njemačke pobijedili su u sve tri kategorije na 25. natječaju za nagradu u Klagenfurtu, gdje se mladim piscima njemačkoga govornog područja, ove godine njih šesnaest, pruža mogućnost da čitaju vlastite tekstove, o kojima onda odlučuje žiri. Nagradu žirija dobila je Jenny Erpenbeck za Sibirien, obiteljsku priču poslijeratnoga doba. Posebnu nagradu Ernst-Willner dobila je i Antje Ravic Strubel za Märchen von der selbst gewählten Entführung.

Prodan ljubavni roman srednjovjekovnog pape

Francuska Srednjovjekovni ljubavni roman Priča zaljubljenih Euryala i Lukretije budućega pape Pija II. (1405-1464), u Parizu je prodan za rekordnu svotu od 15,5 milijuna franaka. Nije poznato ime francuskoga kolekcionara i mecene koji je roman napisan na latinskom kupio u kući Drouot. To je najviša cijena plaćena u Francuskoj za neki rukopis. Aeneas-Silvius Piccolmini napisao je roman 1444. u Beču, a četrnaest godina poslije izabran je za papu. Ilustrirani rukopis sastoji se uglavnom od ljubavnih pisama.

Iva Krtalić-Muiesan

Vijenac 192

192 - 12. srpnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak