Vijenac 192

Film

FILMSKA ČETVRT

Tko je Mr. M?

Odgovor je: ime nagrade publike koja će se dodijeliti na 15. svjetskom festivalu animiranih filmova u Zagrebu od 18. do 23. lipnja 2002

FILMSKA ČETVRT

Jurski bombarderi

slika

Kada jedan film najzvučnija redateljska imena poput Stanleyja Kubricka i Georgea Lucasa nazovu prekretnicom u razvoju kinematografije, a on sa svojim nastavkom u svjetskoj kinomreži zaradi preko milijardu i pol dolara, dodatni su atributi jednostavno suvišni. Dakako, riječ je o Jurskom parku Stevena Spielberga iz 1993. kojem se nakon Izgubljenog svijeta 18. srpnja pridružuje i treći dio. Jurassic Park III doduše nije režirao Spielberg, ali se 83 milijuna dolara vrijedan spektakl o novoj rundi krvave borbe sadašnjih i bivših vladara Zemlje najavljuje kao siguran adut kompanije Universal Pictures za ovu godinu. U središtu je zapleta kao i u prvencu paleontolog dr. Alan Grant (ponovno ga glumi Sam Neill) čija istraživanja o zadivljujućoj inteligenciji proždrljivih velociraptora potpomaže bogataš Paul Kirby šaljući ga na otok Isla Sarna, svojevrsni rezervat uskrslih dinosaura. No pravi razlog svoga dolaska na zlokobni otočić dr. Grant otkrit će prekasno... Film, redateljsko djelo Joea Johnstona (Jumanji), vrvi od savršene računalne animacije Lucasova ILM-a, pri čemu su posebice dojmljivi prizori s letećim pterodactylima ostvareni na havajskim lokacijama gdje se ponajviše snimalo. U ostalim (ljudskim) ulogama nastupaju William H. Macy, Tea Leoni i Laura Dern.

Die Fantastische Kinematografie

slika

http://www.fantasyfilmfest.com/ Premda Jurassic Park III neće sudjelovati na 15. međunarodnom festivalu znanstveno-fantastičnih filmova, horora i trilera u Njemačkoj, ova je manifestacija uistinu vrijedna filmofilske pozornosti. Jubilarno se izdanje sa tridesetak filmova održava od 18. srpnja do 15. kolovoza 2001. projekcijama u čak šest gradova (München, Berlin, Hamburg, Köln, Frankfurt i Stuttgart). Festival nema natjecateljski karakter, a otvara se u bavarskoj prijestolnici francuskim filmom Le Pacte des loupes. Zacijelo najveće zanimanje njemačkih kinogledatelja izazvat će recentna američka ostvarenja Spy Kids s Antonijem Banderasom, The Gift s Keanuom Reevesom, Memento redatelja Christophera Nolana, te Mrak film 2, nastavak lanjskog megahita. Organizatori najavljuju i retrospektivu filmova kultnog autora ovog žanra Briana Yuzne, čiji se najnoviji uradak Faust: Love of the Damned našao i u središnjem festivalskom programu.

Tko je Mr. M?

slika

Odgovor je: ime nagrade publike koja će se dodijeliti na 15. svjetskom festivalu animiranih filmova u Zagrebu od 18. do 23. lipnja 2002. Nagrada se ustanovljuje u spomen na Želimira Matka, prvog direktora festivala, a tek je jedna od novina kojom sljedeće godine organizatori (umjesto Zagreb filma festival ponovno priređuje Koncertna direkcija Zagreb) nastoje dostojno obilježiti tridesetu godišnjicu Animafesta, dosad redovito bijenalne manifestacije. Uz nove radove u konkurenciji i izvan nje, predsjednik Vijeća festivala Joško Marušić i umjetnički direktor Midhat Ajanović najavljuju i retrospektive japanskih, norveških, švedskih i bosansko-hercegovačkih autora, natjecanje studentskog filma, te izlazak CD-roma Dragulji zagrebačkog filma.

Knjiga

Anime, ljubavi moja

slika

http://www.amazon.com Uvjerljivo najproduktivnija svjetska kinematografija što se tiče animiranog filma jest — japanska. Međutim, u ovom je slučaju količina proporcionalna kakvoći, pa se nedavno objavljena knjiga Susan Jollitte Napier Anime: From Akira to Princess Mononoke o povijesnom razvoju i kreativnim dometima japanske animacije, s pravom smatra ozbiljnim i studioznim djelom o važnoj umjetnosti 20. stoljeća. Cijena: 13,56 dolara.

Časopis

Magazin za sve, pa i film

slika

http://www.klik.com Uz uspješan redizajn tjednika »Feral«, najveća je novost na hrvatskom medijskom tržištu pokretanje mjesečnika »Klik«, opipljive inačice istoimena Iskonova on-line magazina. Redakcija na čelu s glavnim urednikom Vladimirom Tomićem predstavila je bogato ilustriranu publikaciju šarolikih tema koje bi trebale zaintrigirati internetsku generaciju. Film je tu itekako zastupljen, pa se u srpanjskom broju ističu portreti Angeline Jolie, Roberta Downeya Jr., te najava Gospodara prstenova.

CD

Budnice za spas svijeta

http://www.amazon.com Superrealistični i superskupi animirani spektakl Final Fantasy: The Spirits Within redatelja Hironobua Sakaguchija u američka je kina stigao 11. srpnja. Realiziran prema jednoj od najpopularnijih videoigara devedesetih o hrabroj doktorici Aki Ross koja 2065. spašava Zemlju od najezde izvanzemaljaca, glazbenu je podlogu dobio u partituri cijenjena Elliota Goldenthala (Intervju s vampirom, Michael Collins). Zvuk novca: 14,99 dolara.

Boško Picula

Vijenac 192

192 - 12. srpnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak