Vijenac 192

Glazba

CD šansona

Terezin vrhunac

Tereza Kesovija, Live ŕ L'Olympia, Croatia Records

CD šansona

Terezin vrhunac

Tereza Kesovija, Live ŕ L'Olympia, Croatia Records

Da u nekadašnjem diskografskom divu Jugotonu, sada posustalom nakladniku Croatia Records, još postoje ljudi koji taj posao vole i razumiju, svjedoči edicija Perfekt Music, koju je pokrenuo, vodi i uređuje Siniša Škarica. Škarica je dugogodišnji ugledni urednik kuće, koji je pomogao mnogim umjetnicima potkraj sedamdesetih i početkom osamdesetih, a u ovim turbulentnim (diskografskim) vremenima brižno vodi spomenutu profinjenu etiketu Perfekt Music. Jedno od njenih recentnih izdanja izvrstan je album Tereze Kesovije Live ŕ L'Olympia koji je sada obožavateljima ovakve vrste glazbe dostupan i na kompakt-disku. Originalno objavljen 1988, taj koncertni album jedan je od vrhunaca karijere Tereze Kesovije, jer se doista malo umjetnika iz ovog dijela Europe može pohvaliti nastupom u pariškoj Olympiji. To je toliko velik uspjeh za pjevača kao kad bi primjerice Parni Valjak nastupao u londonskom Royal Albert Holu ili Prljavo kazalište u nekadašnjem Wembleyju, pjevajući velikim dijelom i na hrvatskom jeziku.

Devetnaest pjesama, odnosno 65 minuta glazbe, ljubitelju ovakve vrste glazbe pruža pravi užitak jer je Tereza suvereno prošetala šarolikim repertoarom: od domaćih Prijatelji stari, gdje ste, Sunčane fontane, Nono, dobri moj nono i Dalmatinke, preko poznatog (posebice u verziji Franka Sinatre) američkog evergreena Send In The Clowns ili popularne ruske, odnosno Jesenjinove pjesme Odgovorila Rošča Zalataja do neizostavnih, popularnih i francuskoj publici omiljenih šansona C'est ma chanson, La chanson de Lara ili Demain i Ne me dis pas. Odlično poznavanje francuskog jezika te vokalno interpretativne mogućnosti širom su Terezi otvorili vrata inozemnog uspjeha, kojima je dodatno učvrstila status (tadašnje) velike jugoslavenske zvijezde koja je ostvarivala respektabilne diskografske naklade i izvan granica matične zemlje.

Nepravedno bi bilo ne spomenuti i sjajnu ekipu glazbenika i prijatelja angažiranih na ovom projektu, pa je tako na klaviru i kao šef orkestra svirao Branko Bulić, za pratnju akustičnih gitara zaduženi su bili Đ elo Jusić i Zoran Jašek, na bas-gitari Davor Črnigoj, dok je bubnjeve svirao Petar Petej, a zvuk sintesajzerom prigodno bojao Mario Jajetić. Kao prateći glasovi Terezi su asistirali Hrvoje Hegedušić, Ksenija Erker i Ivica Bobinec. Ovakvi veliki, svečani i posebni albumi danas se nažalost više u nas ne snimaju. Ponajprije zato što su njihova snimanja skupa, a s obzirom na kupovnu (ne)moć stanovništva i bijedne naklade posve neisplativa. Zato ovaj odličan album uživo velike pjevačice Tereze Kesovije i reizdan na CD-u zaslužuje posebno mjesto u antologiji domaće glazbe.

Krešimir Čulić

Vijenac 192

192 - 12. srpnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak