Vijenac 192

Kazalište

TEATROSKOP

TEATROSKOP

47. Spli'sko ljeto

...otvara se 14. srpnja, no prva je dramska premijera najavljena tek za 24. Uigran tim Ptičica i Cigle praizvest će tad treći dio trilogije Filipa Šovagovića, koji još nema čvrstog naslova, iako se u programu navodi jedna od radnih verzija — Festivali. Redatelj Paolo Magelli, dramaturginja Željka Udovičić, skladatelj Ljupčo Konstantinov i kostimograf Leo Kulaš, te uvijek i na sve spreman ansambl splitskoga HNK, kojem su se pridružili Goran Navojec i Ranko Zidarić, novi Šovagovićev komad postavljaju na autentičnoj lokaciji željezničkog kolodvora u splitskom predgrađu Stinice.

Sljedeća najavljena praizvedba ovogodišnjeg Splitskog ljeta je Senekin rijetko izvođen Edip u režiji Ivice Buljana (11. kolovoza), dok su na popisu inozemnih gostovanja Mediteransko kazalište Europe i Odiseja 2001 (23. srpnja), performans na gradskim ulicama skupine Ilotopie istog dana, Slovensko mladinsko gledališče s Tri sestre u režiji Tomija Janežića (29. srpnja) i ljubljanska Koreodrama s komadom Igrati, Freyevom obradom Gertrude Stein (9. kolovoza).

Od domaćih uspješnica na 47. Splitskom ljetu naći će se kućne produkcije, Ptičice, Baš Beton i stupovi društva i Marlene Dietrich, Božanićev U sjeni Green Hilla Tetra Rugantino te Histrionski Hamlet. Diderotov nećak, koprodukcija Bad Co, Karantene, Splitskog ljeta i Teatra &TD igrat će u podrumima Dioklecijanove palače 7. kolovoza.

Kolonija u Motovunu

Od 10. do 17. srpnja u Motovunu traje ovogodišnja međunarodna dramska kolonija u organizaciji Hrvatskog centra ITI UNESCO. Program službenog naslova Od teksta do predstave već tradicionalno obuhvaća suradnju s izabranom zemljom i njezinim kazalištarcima, kao i dramskim autorima, pa se reciprocitetom izvedbi upoznaju novi dramski tekstovi susjeda i predstavlja hrvatska drama u inozemstvu. Ove godine u Motovunu radit će se na tri dramska teksta: Gušterici domaće autorice Tanje Radović, Dosadi na plaži slovačkoga pisca Viliama Klimačeka i Mravojedu ili šumi crvenih plodova Slovenca Roka Vilčnika. Prezentacija učinjenoga bit će 16. srpnja.

Urba Festivalo

Zagrebački Urbani festival počinje 21. srpnja — na gradskim ulicama. Između instalacije i performansa, prolaznicima preporučujemo radionicu hodanja po ljudima i besplatno pjevanje uspješnica Arsena Dedića. To, ali i mnogo više očekuje Zagrepčane od 21. do 29. srpnja u okviru Svjetskog kongresa esperantista.

Igor Ružić

Vijenac 192

192 - 12. srpnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak