Vijenac 192

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Signac kod Van Gogha

U Van Gogh Museumu traje izložba slika, akvarela i crteža Paula Signaca (1863-1935)

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Signac kod Van Gogha

slika

Amsterdam U Van Gogh Museumu traje izložba slika, akvarela i crteža Paula Signaca (1863-1935). Umjetnik, majstor poentilizma, utjecao je na Matissa, Kandinskog i Mondriana, a ovom izložbom otkriva se Signacova inventivnost i ekspresivnost. U njegovo vrijeme kritičari su takvo slikarstvo nazivali slikarstvom konfeta ili vodenih kozica. Izložba je otvorena do 9. rujna i na http://www.vangoghmuseum.nl.

Barokni tulum

slika

Beč U bečkom Kunsthalleu u Museumsquartieru do 16. rujna otvorena je izložba A Baroque Party — Moments of Theatrum Mundi in Contemporary Art, na kojoj sudjeluju Dinos and Jake Chapman, Wim Delvoye, Ulrike Grossarth, Yvonne Rainer, Sam Taylor-Wood i Paul Thek. Suvremeni odjeci baroka prožimaju cijelu izložbu, kojom je službeno otvoren novi prostor sjajne bečke galerijske institucije: http://www.kunsthallewien.at/english/barock.html

Vermeerova retrospektiva

slika

London Londonska National Gallery priredila je veliku retrospektivnu izložbu Vermeer and the Delft School koja se može razgledati do 16. rujna. Velika izložba predstavlja dva najveća delftska barokna umjetnika, Johannesa Vermeera i Pietera de Hoocha. Uz Vermeerovih trinaest i De Hoochovih jedanaest djela, na izložbi je i pedesetak radova manje poznatih delftskih umjetnika: http://www.nationalgallery.org.uk/exhibitions/index_vermeer. html

Otkriveni Egipat

slika

Birmingham Muzej i Umjetnička galerija Birminghama otkrivaju Egipat. Izložba Egypt Revealed, otvorena do 23. rujna, predstavlja djela egipatske umjetnosti iz British Museuma. Ljudske i životinjske mumije, faraonske skulpture, kao i one običnih ljudi, pisaći pribor i tekstovi te grobna oprema samo su dio najveće ovogodišnje birminghamske izložbe. Posebna je atrakcija Gingerella, samonastala ženska mumija iz egipatske pustinje.

Knjige

slika

Pinin Brambilla Barcilon et al., Leonardo: The Last Supper, University of Chicago Press, 2001. Glavna restauratorica Leonardove Posljednje večere iz refektorija milanskih dominikanaca Pinin Brambilla Barcilon u ovoj knjizi na gotovo pet stotina stranica potanko opisuje vrlo zahtjevne radove kirurške preciznosti na vrlo oštećenu djelu, od 1977, kada su radovi na konzervaciji započeli. S više od dvije stotine fotografija u boji, često full-size detalja, knjiga donosi povijest nastanka čuvene slike uz kronologiju njezinih loših i dobrih restauracija.

Internet

slika

http://www.artloop.com Kako sami spominju, ova stranica aktivni je prostor znanja o svemu povezanu s umjetnošću. Lako dostupni podaci kao što su likovni pojmovni rječnik, umjetničke novosti, popisi velikog broja izložaba s osvrtima i drugi, mogu entuzijasta pretvoriti u kolekcionara. Osnovan 1999, sa sjedištem u New Yorku i San Franciscu, Artloop predstavlja sjajne temelje u otkrivanju likovne umjetnosti. Svakako pogledati.

Vijest

slika

Berlin - Olimpija Berlinski Pergamon Museum odlučio je vratiti arheološko blago in situ. Deset dijelova s olimpijskoga tolosa Philippeiona iz 4. stoljeća prije Krista, koji su Njemačkoj darovani 1892, bit će poslano u Olimpiju uz njemačku potporu za obnovu. Tek će natpis pokazivati da je riječ o njemačkom vlasništvu. Tu povijesnu gestu veoma pozorno prate Englezi, jer su Grci itekako zainteresirani za povrat svoje baštine koju je otuđio lord Elgin.

Marko Kružić

Vijenac 192

192 - 12. srpnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak