Vijenac 192

Ples

Opet u Svetvinčenat!

II. festival plesa i neverbalnog kazališta, Svetvinčenat, 21-25. srpnja 2001.

PLESNI GLOBUS

Koliko novca, toliko muzike

Sedmo izdanje festivala Exodos u Ljubljani, koji gledaocima nastoji posredovati nove tendencije u različitim segmentima suvremenih scenskih umjetnosti, trajalo je ove godine deset dana (od 26. svibnja do 5. lipnja). Organizatori su nastojali ponuditi iscrpan pregled raznovrsnosti kazališno-plesnog stvaralaštva. Koliko će u tome uspjeti, svakako ovisi o proračunu, koji je ove godine egzodovce dosta onemogućio, što se odrazilo i na kvaliteti festivala. No, i pored velikih organizacijskih, programskih i financijskih teškoća, sedmi je Exodos ipak zaživio. Rekli bismo, koliko novca, toliko muzike. Tako se Exodos ove godine gledao na osam različitih mjesta, nekoliko puta i na otvorenom, jednom čak i na ulici. Moglo se vidjeti jedanaest različitih kazališnih i plesnih ostvarenja, četiri su bila iz Slovenije, a ostalih sedam iz Španjolske, Austrije, Velike Britanije, Nizozemske, Mađarske i Belgije. Najveći dio programa činile su plesne predstave, većinom iz Slovenije, što je posljedica kompromisa između želja i mogućnosti. No, barem su došli na svoje mnogi koji su odlična domaća ostvarenja ispustili. Najveće zanimanje izazvao je pedesetminutni plesni performans Weak Dance Strong Questions Jonathana Burrowsa (nekadašnji solist londonskoga Kraljevskog baleta) i Jana Ritsema, nizozemski kazališni režiser, obojica s dugogodišnjim kazališnim i plesnim iskustvom. To je bilo nešto poput parodije na plesne predstave. Vrlo ironično, antiplesno, kao da se zagrijavaju za pravu predstavu. Posljedica u publici bio je smijeh (u većini) ili odlazak iz dvorane. Tandem je ponudio razmišljanje o stanju u suvremenoj scenskoj umjetnosti, koje je puno pitanja bez pravih odgovora.

Švicanje u Švarcnoj dvorani

slika

Novim plesnim projektom Švic i Švarc je mladi plesač i koreograf Goran Bogdanovski, s istom ekipom iz prvenca 1:0, ponovno zaintrigirao mnoge poznavatelje i ljubitelje plesa. Već u 1:0 zabilježen je povijesni prizor klizanja i baletnog plesanja u kopačkama, a novim dinamičnim projektom Švic i Švarc četiri plesača (članovi ljubljanskog baletnog ansambla Opera in balet) pod zajedničkim naslovom Fićo balet prepleću mit klasičnog s apsurdnim i običnim, koristeći se pritom jednako glazbom i tišinom, svjetlom i tamom, ozbiljnim i komičnim, pantomimom, pa čak i glasom iz publike. Na obzorju je obećavajući plesni kvartet, koji treba vidjeti.

Neda Galijaš

Opet u Svetvinčenat!

II. festival plesa i neverbalnog kazališta, Svetvinčenat, 21-25. srpnja 2001.

slika

Ponovno se bliži vrijeme buđenja istarske renesansne ljepotice. Lani pokrenut festival u Svetvinčenatu pod umjetničkim vodstvom Snježane Abramović i ove će godine zaživjeti plesom i plesnim radionicama, cirkuserijom, uličnim teatrom, performanseom, likovnim intervencijama. Slijedi službeni dio programa.

21. srpnja: 21 h Šikuti machine (projekcija dokumentarca Cuki); 21. 30 Le Songe — San (Compagnie Jo Bithume, Fr)

22. srpnja: 21 h Terrible Fish (Performingunit, Hr/Ni); 22 h Tepli zdrhi (Michelinova dica, Hr)

23. srpnja: 21 h Žurba duše (ZPA, Hr); 22 h Ljestvica (Martin Sonderkamp, Njem/Ni); 23 h Mučnina (Šikuti machine, Hr)

24. srpnja: 21 h Soba 403 i Istinska & vrlo istinita ljubavna priča Carmen Dragon & Loiseaoa (Tritis — Frederic Werle); 23 h Slaven Tolj

Maja Đurinović

18. bečki festival

Osamnaest godina plesnog festivala u Beču! Sve većim intenzitetom i sve širim opsegom, unutar nekoliko paralelnih projekata austrijsku prijestolnicu punih će mjesec dana, od 11. srpnja do 12. kolovoza, tresti plesna groznica. Festival, radionice i istraživačke projekte za profesionalne plesače (Coaching Project & Pro Series), ove godine nadopunjuje i novi poseban projekt, nazvan 8:tension. zamišljen kao predstavljanje osam mladih koreografa. Plesne radionice pokrit će područja baleta, jazza, modernog, suvremenog i etnoplesa, hip hopa i stepa, butoh-tehnike, improvizacije i kompozicije. Radionice za plesače profesionalce držat će između ostalih Vera Mantero, David Zabrano, Emio Greco & Pieter C. Scholten, Thomas Plischke & Katrin Deuffert te Frey Faust, a o bogatstvu festivalskog programa prosudite sami: http://www.ImPulsTanz.com

Olivera Međugorac

Vijenac 192

192 - 12. srpnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak