Vijenac 192

Fotografija

U FOKUSU

Izložba Fernando Soprano

Za fotografa Fernanda Soprana (1922-1977) može se reći da je jedan od klasika nacionalne fotografije. Njegovo djelovanje veže se isključivo uz grad Rijeku gdje živi od kraja četrdesetih 20. stoljeća, te pripada generaciji koja se afirmirala pedesetih i šezdesetih godina

U FOKUSU

Izložba Fernando Soprano

slika

Za fotografa Fernanda Soprana (1922-1977) može se reći da je jedan od klasika nacionalne fotografije. Njegovo djelovanje veže se isključivo uz grad Rijeku gdje živi od kraja četrdesetih 20. stoljeća, te pripada generaciji koja se afirmirala pedesetih i šezdesetih godina. Trećega srpnja u zagrebačkom je Muzeju za umjetnost i obrt otvorena njegova izložba fotografija, kustosice Dubravke Jakelić-Osrečki. Predstavljeni opus (pedesetak fotografija) dio je donacije koju je ustupila muzeju obitelj Soprano, čiji su članovi bili prisutni na otvorenju izložbe. Prepoznatljivi stil Fernanda Soprana veže se uz karakteristični fokus na pojedinačni motiv fotografske slike, posebno u portretima, te motivima luke i brodova, koje je autor komponirao na granici fotografske apstrakcije. Iz serije se izdvajaju i solarizacije kao zanimljiv segment autorova opusa, te dokazuju Fernanda Soprana kao fotografa koji se rado bavio umjetničkim eksperimentom. Autorov pristup subjektu, posebno na portretima, izravan je, ali istodobno su senzibilitet i atmosfera fotografske slike intimistički. U uvodnom govoru najavljena je i namjera hrvatskoga majstora fotografije Mladena Grčevića da Muzeju za umjetnost i obrt daruje dio svoga vrijednog opusa.

Festival fotografije u San Franciscu

U San Franciscu drugi put za redom održat će se festival fotografije Photo San Fracisco 2001, (26-29. srpnja), koju organizira Steven Cohen Gallery iz Los Angelesa. Na tom profesionalnom skupu sudjelovat će brojne galerije iz SAD-a i Europe, a selekcija autora čija se imena nalaze na izložbenom programu zanimat će svakoga ljubitelja medija: Ansel Adams, Manuel Alvarez Bravo, Imogen Cunningham, Sebastiăo Salgado, Man Ray, Josef Sudek, Henri Cartier-Bresson, Michael Kenna, Edward Weston i mnogi drugi. Kustosi fotografije iz Los Angeles Country Museum of Art te San Francisco Museum of Art kao i profesionalci aukcijske kuće Christie's održat će seminare i istaknuti rasprave o problematici medija.

Nova knjiga o Nan Goldin

slika

Nedavno se pojavila nova serija džepnih monografija majstora fotografije poznatog izdavača Phaidon, koja uključuje publikacije klasika kao i suvremenih fotografa. Serija tih pristupačnih manjih izdanja nazvana je 55, prema 55 ključnih djela svakoga od umjetnika koji su reproducirani u knjizi. Osim umjetničke fotografije serija u žanrovskom spektru u ovom modelu predstavljanja sadrži street fotografiju, reportažnu, modnu i znanstvenu fotografiju. Nan Goldin već je dulje vremena jedna od najzapaženijih fotografkinja, prisutnijih na svjetskoj umjetničkoj sceni (godine 1996. njujorški Whitney Museum of American Art prikazao je njezinu retrospektivu, a 1998. u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu bila je jedna od četiri autora na izložbi Fotografski dnevnici). Njezin opus komentar je i istraživanje vlastitog i života prijatelja te njihovih različitih aspekata, odnosno autorica svoj rad naziva »dnevnici koje dopuštam ljudima čitati«, a još 1986. objavila The Ballad of Sexual Dependency kao vlastitu referenciju na ulogu buntovnika (u njoj se nalazi i poznata tvrdnja da njezine fotografije nastaju iz odnosa, a ne opažanja). Teme koje zaokupljaju umjetnicu međuljudski su odnosi, spolnost, erotičnost kao i problemi ovisnosti o alkoholu i drogama, te posljedice side.

Časopis

»The Photo Review«

slika

Ako pretražujete internetske stranice u potrazi za dobrim informacijama i kvalitetnim štivom o ovom umjetničkom mediju, priključite se na stranicu wwww.photoreview.org. Taj časopis, premda izlazi od 1976, postao je dostupan i posredovanjem Interneta, te se smatra referencijom za događanja na fotografskoj sceni, a članci pokrivaju osvrte na izložbe, teme vezane uz tradicionalnu tehniku kao i pojavu i jačanje digitalne fotografije, intervjue i novosti iz područja fotografskih publikacija i izložaba.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 192

192 - 12. srpnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak