Vijenac 192

Opera

METROPOLITAN

Gilbert i Sullivan: The Mikado

Jedan od najvećih hitova Williama Gilberta i Arthura Sullivana, opereta The Mikado, bit će prikazivana od 27. srpnja do 5. kolovoza 2001. u San Franciscu (Yerba Buena Center).

METROPOLITAN

Opera

Jeste li znali...

slika

...da je talijanski skladatelj Vincenzo Bellini mrzio kada su ga požurivali u skladanju. Smatrao je da jedino pedantno i pažljivo skladanje rezultira savršenim glazbenoscenskim djelima. Uostalom, zahvaljujući činjenici što su njegove opere bile vrlo cijenjene, mogao je povremeno tražiti i veću novčanu naknadu. No u slučaju opere I Capuleti e i Montecchi Bellini je jednostavno bio prisiljen skladati u posljednji čas. Prezauzeti Giovanni Pacini raskinuo je ugovor s Teatrom La Fenice, pa je uprava požurila zatražiti pomoć od Bellinija. Nakon duga moljakanja, skladatelj je pristao, pa je opera I Capuleti e i Montecchi bila napisana i postavljena na scenu za manje od dva mjeseca.

Godišnjica premijere neobične finske opere

Petnaestoga srpnja 2000. u organizaciji Savonlinna Opera Festivala u dvorcu Olavinlinna u Finskoj premijerno je prikazana opera Doba snova trojice skladatelja (Herman Rechberger, Olli Kortekangas, Kalevi Aho) i jednog libretista (Paavo Rintala). Doba snova sastojala se od tri samostalne opere. To su: opera-oratorij Nunc et semper, opera Marijina ljubav prema istinitom događaju iz 20. stoljeća te opera Knjiga tajni, koja iz nove perspektive promatra važna zbivanja za razvoj zapadnjačke kulture. Cilj autora opere Doba snova bilo je povezati različite kulture i razdoblja kako bi se potaknule rasprave o tradicionalnoj ulozi opere kao obliku umjetnosti te o novom i drukčijem potencijalu kojeg opera očito u sebi sadrži. Ne znamo hoće li u Finskoj na neki način obilježiti godišnjicu praizvedbe neobične opere ili je provokativna opera već zaboravljena kao jedan od brojnih avangardnih umjetničkih pokušaja.

Figarov pir u Rimu

U sklopu Rimskog opernog festivala u drugoj polovici srpnja 2001. (17, 18, 20, 21, 24. i 25. VII. 2001) bit će prikazana opera Figarov pir Wolfganga Amadeusa Mozarta. Redateljica je Louisa Panou, dirigent Francesco Carotenuto, a dizajneri Lee Kennedy i Kathryn Rohe.

Opereta

Amatersko operetno društvo iz Camberleyja

Amatersko operetno društvo The Savoy Singers djeluje već trideset i dvije godine u Camberleyju, gdje izvodi komične operete Williama S. Gilberta i Arthura Sullivana. Prva opereta dvojice autora koju je društvo izvelo bila je The Gondoliers. Danas The Savoy Singers pripremaju po dvije operete Gilberta i Sullivana godišnje (ove godine jedna od njih je opereta The Mikado).

Gilbert i Sullivan: The Mikado

slika

Jedan od najvećih hitova Williama Gilberta i Arthura Sullivana, opereta The Mikado, bit će prikazivana od 27. srpnja do 5. kolovoza 2001. u San Franciscu (Yerba Buena Center).

Mjuzikl

Mjuzikli u New Yorku: Phantom of the Opera

slika

Cameron Mackintosh i The Really Useful Theatre Company Inc. predstavlja mjuzikl The Phantom of the Opera u režiji legendarnoga Harolda Princea (kojega sam Lloyd Webber smatra jednim od najboljih redatelja za njegove mjuzikle). Mjuzikl se može vidjeti u Majestic Theatreu u New Yorku (247 West 44th Street), a najavljuju ga rečenicom iz »The London Sunday Timesa«, koja ga naziva »božjim darom za glazbeno kazalište«.

Šest najprodavanijih CD-a na amazon.com-u

Amazon.com objavio je favorite svojih kupaca. Među šest najprodavanijih mjuzikla objavljenih na kompaktnim pločama nalaze se: The Producers (2001 Original Broadway Cast), The Rocky Horror Picture Show (Cast Recording), Bat Boy: Original Cast Recording, Contact: Music From the Broadway Show, 3hree (Cast Recording) i Jesus Christ Superstar: A New Stage...

Irena Paulus

Vijenac 192

192 - 12. srpnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak