Vijenac 192

Film

DVD

Generalova kći (The General's Daughter)

Nakon štancerskog brukhajmerovskog Con Aira Simon West potpisao je ovaj iznenađujuće solidan vojni triler o grotesknom ubojstvu časnice američke vojske

DVD

Peti element (The Fifth Element)

slika

U dvadesetminutnom dokumentarcu o snimanju Petog elementa Luc Besson između ostalog objašnjava kako je priču za svoj SF-spektakl napisao kada mu je bilo šesnaest godina. S obzirom na infantilnost filma, to je očigledno istina. Ne može se reći da film nije zabavan i vrlo atraktivan, no baš kao i većina Bessonovih filmova sve se svodi na površinski sjaj i mizanscensku ušminkanost. Baš je zato Peti element kao stvoren za DVD jer slikovnih i zvučnih atrakcija ima koliko god želite. Format slike (2,35:1) neanamorfan je odnosno originalni kinoformat nije prilagođen widescreen televizorima pa je slika nešto uža, no kvaliteta je vrhunska, a boje prelijepe. Zvuk je u 5.1 miksu s mnogim impresivnim surround efektima. Pored spomenutog dokumentarca o produkciji s prizorima sa snimanja i izjavama glumačke i autorske ekipe na meniju su i njihove biografije.

Dvostruka opasnost (Double Jeopardy)

slika

Ashley Judd osuđena je za ubojstvo supruga koje nije počinila i svojim prvim izlaskom na uvjetnu slobodu koristi kako bi se osvetila, a Tommy Lee Jones pokušava je vratiti u zatvor, no shvati da je uistinu nevina. Nekad ugledni filmaš Bruce Beresford dobro je iscijedio formulu hita Bjegunac — Jones praktično ponavlja svoju ulogu, a Judd glumi Harrisona Forda — no rezultat je osrednji jer je previše nelogičnosti i nategnutih situacija. Zvučna i slikovna obrada je odlična: zvuk je višekanalni (5,1) i posebno oživljuje u akcijskim prizorima, dok je slika u widescreenu (2,35:1) oštra i vrlo kvalitetna. Dodatni je materijal osrednji: uz kinoforšpan na meniju se nalazi i prilog behind the scenes o snimanju filma koji komentiraju Beresford, Judd, Jones i drugi i čitav je preveden i na hrvatski jezik.

Generalova kći (The General's Daughter)

slika

Nakon štancerskog brukhajmerovskog Con Aira Simon West potpisao je ovaj iznenađujuće solidan vojni triler o grotesknom ubojstvu časnice američke vojske, čiju pozadinu pokušava prikriti njezin otac general. Uobičajen trilersko-detektivski obrazac smješten je u zatvorenu instituciju vojske što filmu daje intrigantniju dimenziju, a glumačka je ekipa — John Travolta, Madeleine Stowe, James Woods — obavila odličan posao. Film je vrlo atraktivno snimljen na južnjačkim lokacijama i pravo je zadovoljstvo gledati ga u ovako vrhunskoj kvaliteti slike (widescreen 2,35:1) pastelnih boja i izvrsnih detalja. Zvuk (5,1) je sjajan i vrvi ambijentalnim i dojmljivim akcijskim surround efekatima. Dodaci su vrlo bogati: prilog o snimanju filma s izjavama protagonista, audiokomentar redatelja, dva kinoforšpana i četiri izbačena prizora uključujući i alternativni svršetak.

Muza (The Muse)

slika

Uspješni holivudski scenarist preko noći ostane bez posla jer njegovi tekstovi više nemaju ono nešto. Njegov ga prijatelj i kolega upoznaje s navodnom muzom, koja bi mu trebala povratiti izgubljenu kreativnost. Redatelj Albert Brooks staromodni je komičar koji će mlađem gledateljstvu vjerojatno biti dosadan, no riječ je o vrlo solidnoj komediji koja se decentno zafrkava s Hollywoodom iznutra. Uloge se odlične (Sharon Stone, Andie MacDowell, Jeff Bridges), a duhovite cameo nastupe zabilježili su James Cameron i Martin Scorsese. Slika je solidne kvalitete no format je na žalost televizijski (4:3). Zvuk je stereo (2,0) no to je manji problem, jer riječ je o komediji koja ne zahtijeva paradiranje zvučnim efektima, nego samo dobar zapis, što ovdje i jest slučaj. Dodaci su skromni: vrlo kratak prilog o snimanju filma te dva kinoforšpana: Muza i Zajahati s vragom Anga Leeja.

Stjepan Hundić

Vijenac 192

192 - 12. srpnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak