Vijenac 192

Glazba

Festivali

Egzotika cijelog svijeta

17. Druga godba, Ljubljana, 1. do 9. lipnja

Festivali

Egzotika cijelog svijeta

17. Druga godba, Ljubljana, 1. do 9. lipnja

Nepisano je pravilo da Ljubljančane u vruća ljetna glazbena događanja uvodi Druga godba, međunarodni festival drukčije glazbe. U tome im svakako pomažu sjajne Plečnikove Križanke, smještene u samom središtu Ljubljane, koje su svaki put iznova mjesto okupljanja svih generacija, ovisno o vrsti glazbe, koja je na programu. Tako se Križanke s lakoćom pretvaraju u srednjovjekovni grad, istarsku ili dalmatinsku feštu, bosanska sijela uz žalosne sevdalinke, afričku veselicu do duboko u noć, vruće latino večeri, jazz improvizacije... Sve to dio je međunarodnog festivala Druga godba, koji je ove godine, od 1. do 9. lipnja, sedamnaesti put zadovoljio mnoge ljubitelje drukčije glazbe. Još osamdesetih godina, kada se festival probijao s drukčijom, konvencionalno usmjerenom, glazbom, samo optimisti vjerovali su da će opstati. Zahvaljujući njima, Slovenci sada imaju festival koji, iako se ne osvrće na svjetske ljestvice popularnosti ni na prodaju ploča, pripada među željno očekivane glazbene festivale u Sloveniji. Na festivalu je moguće čuti i upoznati raznovrsne glazbene tradicije, neravnomjerno raspoređene po cijelom svijetu. Publici je omogućen blizak dodir sa životom i kulturom nekog kontinenta, zemlje ili područja.

Poljska folk-grupa Trebunie — Tutki otvorila je ovogodišnju Drugu godbu. Riječ je o najstarijoj folk-grupi u Poljskoj, čijih sedam članova i danas živi u planinskom predjelu poljske Podhale, daleko od gradske vreve. U početku bojažljivo, a poslije uz oduševljenu potporu publike, vesela je sedmorka ponudila šarenu sliku življenja u planinskom kraju iz kojeg dolaze. S velikim zanimanjem očekivao se premijerni nastup afričke grupe Mamar Kassey iz Nigera. Već njihov dolazak na scenu obećavao je neobičnu vrstu glazbe. Uporabom brojnih tradicionalnih instrumenata, kao što su koumsa — dvostrunska lutnja, molo — tristrunska lutnja, kalangou — govorni bubanj, douma — bubanj, otkrili su svoju povezanost s korijenima i brojnim slušateljima otkrili novo zvučno iskustvo.

Africando All Stars, svjetski proslavljen salsa-bend, sastavljen od pet afričkih vokala i deset kubanskih instrumentalista, vrućim je latino-ritmovima završio ovogodišnju Drugu godbu. A krivac za najposjećeniju (i rasprodanu) koncertnu večer portugalska je skupina Madredeus, stari gosti Hrvatske, prošle godine u Puli, a ove i u Zagrebu. Njihov je zaštitni znak izniman glas Terese Salgueiro i instrumenatalni zvuk više vrsta gitara. Treba spomenuti i koncert Trija Susie Ibarre u Viteškoj dvorani Križanki. To je zatvoren prostor u koji ne stane onoliko ljudi koliko ih je željelo čuti i vidjeti Susie Ibarro, Amerikanku vijetnamskoga podrijetla, koju je njujorški »Village Voice« proglasio najboljom bubnjarkom 1999. Susie Ibarra slovi za najprodorniju američku bubnjarku i udaraljkašicu u džezističkom improviziranju, koje nadopunjuje tradicionalnim tehnikama.

Neda Galijaš

Vijenac 192

192 - 12. srpnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak