Vijenac 187

Film

VIDEOVIZOR

slika

Pobuna u kokošinjcu (Chicken Run)

Kao i svi raniji crtići Nicka Parka i partnera mu Petera Lorda, i ovaj prvi dugometražni rađen je tehnikom stop-animacije u glini, za što je bilo potrebno pet godina rada. Priča se vrti oko američkog pijetla Rockyja (glas Mela Gibsona) koji na engleskoj farmi pilića nastoji organizirati bijeg prije nego što svi skupa završe kao mesne pite. Park se proslavio kao autor legendarnih Wallacea i Gromita, a čak tri njegova kratka animirana filma — Creature Comforts, The Wrong Trousers i A Close Shave — zasluženo su osvojila Oscare pa je bilo samo pitanje dana kada će se pojaviti i prvi dugometražni. Film krasi sjajna animacija i tipičan Parkov humor s mnogim metafilmskim zafrkancijama, iako mu pomalo nedostaje onaj furiozan ritam i nabijena akcija iz avantura Wallacea i Gromita.

slika

Čovjek bez tijela (The Hollow Man)

Engleska riječ hollow može se ovisno o kontekstu prevesti kao šupalj, prazan, jalov, bezvrijedan, lažan, a baš svaki od spomenutih pojmova odlično pristaje Čovjeku bez tijela Paula Verhoevena. Nizozemac na radu u Hollywoodu dosad je bio uspješniji u fantastičnim žanrovima (Robocop, Totalni opoziv, Svemirski vojnici) nego u — recimo to tako — dramskim (Sirove strasti, Showgirls), no njegova verzija klasične ideje o nevidljivu čovjeku poprilično je podbacila. Iako je početak — tipično verhovenovski bizaran i morbidan — obećavao, vrlo brzo gledatelj shvaća da su vrhunski specijalni efekti, istina potpuno u funkciji priče, jedino što će pamtiti. Verhoeven je razočarao jer njegov je Čovjek bez tijela tek jeftina eksploatacijska horor SF-dosjetka koja vrvi nelogičnostima.

slika

Prijatelji 1&2 (The Best of Friends 1&2)

Nezaposleni glumac, maserka, cura koja je stalno između poslova žive u predivnim stanovima na Manhattanu za koje bi većina Njujorčana dala jednu ruku, imaju savršenu garderobu koju svakodnevno mijenjaju i skupa s još troje prijatelja provode čitave dane zajedno u neopisivo idealnom odnosu. Ne baš realno, no ipak je riječ o jednoj od najboljih humorističnih serija kojoj iz epizode u epizodu uspijeva rastegnuti osmijeh na licima gledatelja. Serija je zasluženo postala globalni fenomen, a glumci holivudske zvijezde. Na dvije kasete ukupno je deset izabranih epizoda, odnosno pet sati materijala koji uključuje i neprikazane prizore. Neodoljivi Rachel, Phoebe, Monica, Chandler, Joey i Ross daleko su od zbilje, ali u tome je valjda i tajna uspjeha ove zbilja zabavne serije.

slika

Ratna pravila (Rules of Engagement)

Samuel L. Jackson američki je marinac koji se zbog pokolja ispred američkog veleposlanstva u Jemenu nađe pred vojnim sudom kao osumnjičeni, Tommy Lee Jones pukovnik je u mirovini koji preuzima njegovu obranu, a sve to skupa režira William Friedkin. Čovjek bi pomislio da dva glumačka teškaša, iskusan redatelj, intrigantna premisa i atraktivan žanr — u ovom slučaju vojno-sudska drama — ne može biti loš film no pokazalo se da baš ne može biti niti dobar. Sve to skupa zapravo jako smrdi na pošteno, ali ipak samo obično odrađivanje posla za dobar novac. Film u potpunosti robuje holivudskim standardima o nepogrešivom američkom patriotizmu, neprijateljski nastrojenim Arapima i slično, no veći je problem što je neuzbudljiv, predvidljiv pa i poprilično nelogičan.

Stjepan Hundić

Vijenac 187

187 - 3. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak