Vijenac 187

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Šangaj gradi neboder visok pola kilometra

Namjeru da preuzme titulu grada sa najvišom zgradom na svijetu prvi je objavio kineski Šangaj

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Jedna od arhitektonskih tipologija što su obilježile 20. stoljeće svakako su neboderi, čiji izvor možemo pronaći u urbanom konceptu Manhattana. Rem Koolhaas čak je izmislio termin Manhattanism, kojim definira specifičnosti i zakonitosti izgradnje visokih građevina. Iako je neboder nastao iz proliferantskih razloga, ubrzo je izgradnja visokih zgrada postala pitanjem prestiža, a niz recentnih planova najavljuje da bi trenutno najviša zgrada na svijetu Petronas Towers u Kuala Lumpuru ubrzo mogla izgubiti primat.

slika

Šangaj gradi neboder visok pola kilometra

Namjeru da preuzme titulu grada sa najvišom zgradom na svijetu prvi je objavio kineski Šangaj. Brzo rastuća metropola Dalekog istoka, čiji skyline eksplozivno buja iz dana u dan poprimajući nebeske konture, započela je proces izgradnje budućeg sjedišta World Financial Centra kao najvećeg svjetskog nebodera. Kada zgrada bude završena 2006. godine prema dizajnu američke projektne kuće Kohn Pedersen Fox (KPF), bit će visoka više od petsto metara. U međuvremenu jedan od najozbiljnijih rivala Šangaja, Financial Centre sa Taipeia, odustao je od utrke za prvim mjestom reducirajući prvobitno planiranu visinu izgradnje od 508 na samo 448 metara. Detaljniju informaciju o dizajnu šangajske građevine, kao i o njezinim projektantima, moguće je dobiti na adresi: http://www.kpf.com

slika

Chicago odgovorio na izazov projektom somovaca

Nije trebalo dugo čekati da Chicago odgovori na azijske izazove. Iako je New York, odnosno karizmatični skyline Manhattana, sinonim tipologije, Chicago je ponosan na činjenicu da je upravo u njemu potkraj devetnaestog stoljeća podignut prvi neboder, stoga su u metropoli američkog Srednjeg zapada s omalovažavajućim nezadovoljstvom dočekali aspiracije Šangaja na poziciju svjetske prijestolnice neboderizma. Chicago, koji je sve do izgradnje kompleksa u Kuala Lumpuru držao titulu najvišeg s poznatim Sears Towerom, sada je izvukao na svjetlo dana već zaboravljeni projekt nebodera znamenitog arhitektonskog ureda Skidmore, Owings i Merrill (SOM), što bi trebao dosegnuti visinu od 607 metara uključivo dvije televizijske antene na vrhu. Prema riječima jednog od partnera somovaca, Adriana Smitha developeri su iskazali spremnost za ponovnim pokretanjem projekta multivalentnog kompleksa što će na 108 katova udomiti komercijalne sadržaje, uredske prostore, apartmane, rekreativne sadržaje i neizbježna parkirališta. Projekt poznat pod radnim nazivom 7, South Dearborn još nema službeno ime jer nije sigurno hoće li se graditi na planiranoj lokaciji. Iscrpniju informaciju o tom pothvatu moguće je dobiti na adresi: http://www.som.com

slika

Izgradnja Melbourn Towera ponovno aktualizirana

Ni Australija ne želi biti postrani u prestižnoj trci za titulom najviše zgrade na svijetu. Nakon što su u Šangaju i Chicagu obznanili svoje namjere, u Melbournu su aktualizirani planovi za podizanje novog landmarka u gradskoj luci po projektu svjetski poznate arhitektonske firme Denton Corker Marshall (DCM). Melbourne Tower, elegantni sivo-plavi blistavi obelisk, koncipiran je od tri tornja superponirana jedan iznad drugog međusobno razmaknuta troetažnim nebeskim lobijima servisiranim izravnim shuttle-dizalima. Korpus zgrade odignut je od terena za 35 metara otvarajući prazninu negativnog postamenta za prolaz prometa i zelenila, a cijela građevina oslanja se na četri para moćnih stubova temeljenih u osmerokatnoj cilindričnoj podzemnoj garaži. Kako se toranj u Melbournu planiranom visinom od 560 metara ne može mjeriti s budućim divom iz Chicaga, čini se da je ipak posrijedi želja za lokalnim prestižem u tradicionalnom nadmetanju sa susjednim Sydneyjem. Projekt je još uvijek u fazi hibernacije jer melburnške lučke vlasti smatraju da je predviđena građevina prevelika za zemljište na kojem je planirana. Tako investitori iz grupacije Grollo mogu birati između tri opcije: i dalje lobirati kod gradskih vlasti za planiranu lokaciju, odabrati novu ili pak definitivno odustati od gradnje.

slika

Nouvel projektira 35-katni neboder za Barcelonu

Iako se množinom i visinom nebodera europski gradovi ne mogu mjeriti s američkim, azijskim ili australskim metropolama, trend neboderizma zahvatio je i europski kontinent, posebno centre financijske moći (London, Frankfurt). U utrci ne želi zaostati ni katalonska prijestolnica Barcelona, čiju najnoviju visoku zgradu projektira vodeći francuski arhitekt Jean Nouvel. Planina Montserrat, Gaudi i prirodni fenomen vodotoka bili su glavni izvori inspiracije Nouvelu za oblikovanje tornja Agbar, smještena u središtu Plaza de las Glorias. Karakterističnom siluetom, a osobito zaobljenim vrhom, projekt je izazvao razne asocijacije i kontradiktorne interpretacije. I dok su građani zabavljeni izmišljanjem nadimaka falusnih konotacija, domaći arhitekti čvrsto su stali u obranu Nouvelova dizajna pravdajući ga internacionalnim natjecanjem i argumentacijom da progres uvijek provocira javnost. U svakom slučaju izgradnja gotovo 150 metara visokog budućeg središta lokalne kompanije što se bavi vodama očigledno neće proći nezapaženo.

Vinko Penezić

Vijenac 187

187 - 3. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak