Vijenac 187

Časopisi

Roland Šuman

Religijska propitivanja

»Društvena istraživanja«

Religijska propitivanja

»Društvena istraživanja«

U prvom dijelu časopisa nalaze se zanimljivi znanstveni radovi o religiji i njezinu utjecaju na stanovništvo Hrvatske. Osobito je zanimljiv izvorni znanstveni rad Nevena Duvnjaka Katolička crkva i izazov rata: hrvatska kušnja u kojem se daje pregled razvoja određenih segmenata katoličkog društvenog nauka koji se bave problemima rata i mira s naglaskom na razvoj papinskih poslanica i njihov odnos prema tom problemu. Zanimljiv je i portret Katoličke udruge mladih Istre autora Krešimira Peračkovića, u kojem se upoznajemo sa strukom i djelovanjem te udruge.

U drugom dijelu časopisa među studijama koje tematski odskaču od glavne teme jest znanstveni rad Miroslava Belobrka o ulozi televizije u obiteljima s predškolskom djecom, u kojem autor na uzorku od tristotinjak obitelji dokazuje da nema bitne razlike u gledanju televizije između djece u gradskim i seoskim sredinama, odnosno sličnost utjecaja televizije na njih.

Uredništvo časopisa zaslužuje pohvale i stoga što je uz svaki predstavljeni znanstveni rad objavljen sažetak na njemačkom i engleskom jeziku.

Časopis »Društvena istraživanja« morao bi biti zanimljivo štivo svima koji se bave društvenim znanostima, a uredništvo časopisa izborom zanimljivih tema može zainteresirati i neznanstveni dio čitalačkoga publikuma koji ima određeni interes za društvene znanosti; ovaj put publiku koju zanimaju religijska pitanja.

Roland Šuman

Vijenac 187

187 - 3. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak