Vijenac 187

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Pulitzerova nagrada za prozu Michaelu Chabonu

Michael Chabon dobitnik je Pulitzerove nagrade za prozu za 2001. za roman The Amazing Adventures of Kavalier & Clay, tragikomičnu priču o dvojici dječaka genija koji počnu posao sa stripovima na početku Drugog svjetskog rata

KNJIŽEVNI GLOBUS

slika

Pulitzerova nagrada za prozu Michaelu Chabonu

SAD Michael Chabon dobitnik je Pulitzerove nagrade za prozu za 2001. za roman The Amazing Adventures of Kavalier & Clay, tragikomičnu priču o dvojici dječaka genija koji počnu posao sa stripovima na početku Drugog svjetskog rata. Hvaljeni američki autor, čiji su romani The Mysteries of Pittsburgh i Wonder Boys doveli do usporedbi s Nabokovim, Rothom i DeLillom, dobio je nagradu koja nosi i 7.500 dolara. Za biografiju je Pulitzerom nagrađen David Levering Lewis, za povijest Joseph J. Ellis za knjigu Founding Brothers: The Revolutionary Generation. Stephen Dunn nagrađen je za zbirku poezije Different Hours, a Herbert P. Bix za biografiju japanskoga cara Hirohita.

slika

Otkrivene nepoznate novele Philipa Larkina

Velika Britanija Početkom sljedeće godine trebaju biti objavljene dosad nepoznate erotske priče pjesnika Philipa Larkina, koje je napisao kao student na Oxfordu. Dvije novele, napisane prije šezdeset godina pod pseudonimom Brunette Coleman, Trouble at Willow Gables i Michaelmas Term at St Bride's, parodiraju stil ženske proze u doba Drugog svjetskog rata, a pronađene su u knjižnici sveučilišta u Hullu, gdje je Larkin radio sve do smrti 1985. godine. Već i prije objavljivanja nagađa se o tome hoće li novele potkopati autorov književni status, budući da ih se uspoređuje s mekanom pornografijom.

slika

Izložba o Goetheu u Berlinu

Njemačka Johann Wolfgang von Goethe proveo je samo šest dana života u Berlinu, a upravo se tim danima bavi izložba o Goetheu u berlinskoj Državnoj biblioteci. Izložba koja dokumentira Goetheov berlinski tjedan u svibnju 1778. godine, kad je tamo bio kao službenik weimarskog dvora, traje od 27. travnja do 9. lipnja. Izložba prikazuje Goetheove dnevničke zapise, pisma i bakroreze. Jedna od važnih tema berlinskoga posjeta gostiju iz Weimara bile su pripreme za pruski sukob s Austrijom. Goetheovi dnevnici grade nit izložbe, na kojoj se mogu upoznati i umjetnici i političari iz Goetheove perspektive. Mnogi eksponati prikazani su prvi put.

slika

Francisco Umbral dobitnik nagrade Cervantes

Španjolska Autor Francisco Umbral dobitnik je nagrade Cervantes za 2000. godinu. Dobitnik nagrade Cervantes 2000 objavljen je u prosincu, a svečanost je obavljena sada u Cervantesovom rodnom mjestu Alcalá de Henares, na kojoj je nagradu šezdeset petogodišnjem romanopiscu, esejistu i novinaru predao kralj Juan Carlos. Umbral je autor stotinjak djela, među njima Memorias de un nino derechista, Las ninfas i El hijo de Greta Garbo. Nagradu Cervantes već dvadeset i pet godina dodjeljuje ministarstvo kulture, a ona donosi čak 75.000 dolara. Među dosadašnjim dobitnicima su i Jorge Luis Borges, Mario Vargas Llosa i Camilo José Cela.

slika

Južnoafrička nobelovka optužena za rasizam

JAR Ministarstvo školstva južnoafričke pokrajine Gauteng zabranilo je uporabu u školama romana Nadine Gordimer July's People, objavljena 1981, s obrazloženjem da se ne ograđuje od rasizma. Južnoafrička dobitnica Nobelove nagrade za književnost 1991. čitavih se četrdeset godina borila za slobodu u Južnoafričkoj Republici, a bila je i članica Mandelina ANC-a. Roman se događa u trenutku prije početka revolucije, a bavi se pitanjem na koje su morali odgovoriti bijelci prije pada apartheida, odnosno kako mogu sudjelovati u budućnosti svoje zemlje.

Sudac zabranio parodiju Zameo ih vjetar

SAD Nasljednici Margaret Mitchell, autorice epa o građanskom ratu Gone With the Wind izvojevali su sudsku pobjedu kad je blokirano objavljivanje parodije knjige pod naslovom The Wind Done Gone. Sudac je obrazložio da parodija autorice Alice Randall krši autorska prava na roman iz 1936. godine. The Wind Done Gone opisuje južnjački plantažerski život u 19. stoljeću s afro-američkog stajališta. Autorica je objasnila da je roman napisala kako bi ismijala knjigu koja je povrijedila osjećaje cijelih generacija crnih Amerikanaca. U obranu njezina romana stali su brojni pisci, među njima i dobitnica Nobelove nagrade Toni Morrison.

Bosanski autor dobio nagradu Književnost u egzilu

Njemačka Autor Stevan Tontić dobio je nagradu grada Heidelberga Književnost u egzilu, dotiranu sa 30.000 maraka. Bosanski Srbin Tontić nagrađen je za svoje pisanje o užasima rata i situaciji egzila. Tontić od 1993. živi u Berlinu i deklarirani je protivnik rata te se zalaže za razumijevanje između naroda na prostorima bivše Jugoslavije. Do sada su dva njegova djela izašla u njemačkom prijevodu — zbirka pjesama Handschrift aus Sarajevo i priča Sonntag in Berlin. Nagrada se dodjeljuje svake treće godine.

Iva Krtalić–Muiesan

Vijenac 187

187 - 3. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak