Vijenac 187

Margine

Kruno Lokotar

Promo sampler Ljeta u gradu

Net café Mama, 21. travnja, promo romana Ljeto u gradu Zorana Lazića

Promo sampler Ljeta u gradu

Net café Mama, 21. travnja, promo romana Ljeto u gradu Zorana Lazića

Zoran Lazić poznat je kao glavni urednik pop magazina »Nomad« iz doba kada je »Nomad« bio na vrhuncu provokativnosti. Nestao je iz javnosti da bi napisao roman čiji je promo predstavio u Mami. Sveopća kontaminacija pop-kulturom formirala je i njegov roman, kao LP s dvije strane, hit-singlicom itd. Vidljiva je tu stanovita anakronost jer CD ne razlikuje A i B stranu, a LP i analogni zapisi stvar su prošlosti, materijal za reciklažu. Uz do it yourself roman u pdf formatu (grafički dizajn potpisuje Rutta — »Nomad«, »Godine nove«, »Arkzin«), u izdanju glazbene etikete Summertown Records u Mami je predstavljen promo sampler s prvim i dva sljedeća singla, Priča ispod mosta, Osvetnici » i Dizel balada. Sponzori navalite.

Roman Ljeto u gradu idejno i grafički zamišljen je kao glazbeni album s deset pjesama, odnosno deset međusobno povezanih priča o odrastanju, ratu, samoći, pripadanju, shizofreniji i lijepom vremenu. Radnja svih priča smještena je u neimenovani grad i okolicu grada čija je prošlost, sadašnjost i budućnost određena geopolitičkim položajem, rijekom koja čini vodenu granicu s državom u kojoj bjesni rat. Grad koji danonoćno obasiplju granatama tako se nalazi u prostornom i vremenskom limbu, ni u ratu ni u miru, i baš zato što sve barem izgleda jednako kao i u doba mira, njegovi se stanovnici trude živjeti svoj život kao da se ništa nesvakidašnje opasno tu ne događa. Rat za njih ne znači pogibelj koliko ograničavanje sloboda, frustraciju što ne mogu činiti što im je volja i što, naposljetku, ne mogu vidjeti more iako se nizina na kojoj je izgrađen grad nekada davno nalazila upravo pod morem. Roman je nastao kao svojevrstan protest domovinsko-budničarskoj paroli Ima samo jedna istina: ono što je istina za jednoga junaka, za drugoga može se pokazati kao potpuna izmišljotina i tako preokrenuti cijelu priču naglavce. Iako različitih žanrova i raznolikih stilova pisanja, sve se priče drže trodijelnoga modela bajke: junak napušta dom, junak odlazi na putovanje, junak se vraća kući i iako je sve isto kao i prije, više ništa nije isto.

U rubrici Prozac donosimo ulomak iz A3 pjesme/poglavlja Osvetnici, a tu kratak sadržaj:

A3: OSVETNICI »: skupina srednjoškolskih profesora uvjerenih da posjeduju natprirodne moći svojstvene samo superjunacima odlučuje iskoristiti ratnu pomutnju kako bi u djelo provela svoj najveći plan: osvajanje tvrđave u kojoj je smješteno oružje i preuzimanje vlasti u gradu.

Uz do it yourself roman u pdf-formatu (grafički dizajn potpisuje Rutta — »Nomad«, »Godine nove«, »Arkzin«), u izdanju glazbene etikete Summertown Records izašao je i promo sampler s prvim i dva sljedeća singla, Priča ispod mosta, Osvetnici » i Dizel balada.

Kruno Lokotar

Vijenac 187

187 - 3. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak