Vijenac 187

Informatika

Povratak u budućnost

Pisanje digitalnom tintom

Tablet PC još je jedan kvalitetno razrađen koncept na kakve nas je Microsoft u posljednje vrijeme navikao

Pisanje digitalnom tintom

Tablet PC još je jedan kvalitetno razrađen koncept na kakve nas je Microsoft u posljednje vrijeme navikao

Ideja o računalu bez tipkovnice, gdje se korisnik služi posebnom olovkom, čime se nastoji u što većoj mjeri oponašati rad na papiru, svakako nije nova. Prva rješenja od manjih neovisnih proizvođača, ali i samog Microsofta, u segmentu programske podrške pojavila su se na tržištu sredinom devedesetih godina. U praksi se već tada usvojio naziv za ta prijenosna računala — tablet-računala. No, tada još nisu bile zadovoljene sve tehnološke pretpostavke, poglavito kada je riječ o brzini rada tada raspoloživih računalnih modula, kao i visoka cijena LCD pokaznika, tako da su ponuđena rješenja primijenjena tek vrlo specifično. Nešto kasnije, 1999. i 2000. godine, uslijedila su nešto uspješnija rješenja zasnovana na znatno bržim računalnim modulima upravljana operacijskim sustavima Windows 98 ili NT, no problemi kao što su visoka cijena i jednostavnost uporabe i dalje su ostali.

Do znatna pomaka u razvoju došlo je kada je potkraj prošle godine Microsoft predstavio svoj koncept tablet-računala pod nazivom Tablet PC. Sukladno uobičajenoj praksi u velikim korporacijama kao što je Microsoft, za realizaciju koncepta osnovan je poseban odjel. Pri realizaciji novoga koncepta detaljno su analizirana postojeća rješenja. Posebno je zanimljivo da su Microsoftovi stručnjaci donijeli odluku da razvoj koncepta računala Tablet PC mora biti vođen primarno praktičnošću i potrebama korisnika, pa tek onda tehnologije. Takav pristup problemu doveo je do niza vrlo zanimljivih i važnih spoznaja. Tako je primjerice ustanovljeno da mogućnost prepoznavanja rukopisa, odnosno kvaliteta upravljanja sustavom putem računala, sama po sebi nije dovoljna. Od najveće je važnosti mogućnost kasnije uporabe, odnosno manipulacije takvim zapisom. Sve to dovelo je do uvođenja pojma digitalne tinte. Digitalna tinta zapravo je digitalizirani zapis pokreta olovkom po zaslonu računala Tablet PC, koji računalo ne tretira kao slikovni zapis, nego kao digitalni zapis kojemu se u općem slučaju pridjeljuje određeni skup atributa, dok je tretiranje tog zapisa kao rukom pisana teksta samo jedna od mogućih interpretacija tog zapisa. Uvođenje sustava atribuiranja otvara nove mogućnosti unosa informacija u računalni sustav općenito, jer takav zapis umjesto rukopisa mogu biti razne skice koje imaju posebno simboličko značenje i sl. To praktično znači da se sav unos pomoću olovke može izravno uključiti u bazu podataka ili elektronsku arhivu, bez potrebe za bilo kakvim prepisivanjem ili posebnim uređivanjem, te poslati elektronskom poštom. Time se tek stvaraju pretpostavke da se rad na Tablet PC-u stvarno približi radu na papiru.

Druga važna spoznaja jest da Tablet PC mora nuditi gotovo istu razinu usluge, kada je riječ o aplikacijama, na koju su korisnici navikli na svojim osobnim računalima. To znači da je postojeće aplikativne programe kao što je to paket Office potrebno kvalitetno integrirati s podsustavom za pisanje digitalnom tintom.

Naposljetku, inzistira se da pokaznik bude okomit, što također asocira na uobičajen list papira.

Koncept Tablet PC predviđa integraciju svih ostalih Microsoftovih tehnologija, što se ponajprije odnosi na mogućnost korištenja uslugama na Microsoftovim poslužiteljima razvijenim sukladno .NET strategiji, kao i tehnologijama za interakciju s korisnikom putem govora. Također je predviđena integracija mogućnosti bežične komunikacije uporabom tehnologije Bluetooth, povezivanje na računalnu mrežu, odnosno Internet.

Prototip Tablet PC-a predstavio je osobno Bill Gates prije nekoliko mjeseci na izložbi u COMDEX/Fall 2000, no svakako valja upozoriti na činjenicu da nažalost Microsoft ne namjerava pokrenuti vlastitu proizvodnju tih računala, nego će osigurati svu potrebnu programsku podršku i naravno sve specifikacije hardvera. Prije mjesec dana vodeći proizvođači hardvera, odnosno prijenosnih računala, kao što su Compaq, Acer, Fujicu, Sony, Toshiba, Intel i Transmeta najavili su potpunu podršku konceptu Tablet PC. Očekuje se da će prva Tablet PC računala biti na tržištu sredinom 2002. godine.

Predviđeno je da ta računala budu upravljana operacijskim sustavom Windows XP Professional predviđenim za uobičajena osobna računala, u koji će biti ugrađena podrška za pisanje digitalnom tintom. Očigledno je da Microsoftovi stručnjaci smatraju kako Tablet PC mora ponuditi iste aplikacije koje korisnici imaju na svojim osobnim računalima, no to pak znači da bi se lako moglo desiti da cijena Tablet PC-a bude približno na razini cijene prijenosnih računala, tako da će u tom slučaju ta odista osebujna tehnologija ostati nedostupna znatnom broju korisnika.

Tablet PC još je jedan kvalitetno razrađen koncept na kakve nas je Microsoft u posljednje vrijeme navikao. Gotovo da nema dvojbe da će Tablet PC računala biti iznimno uspješno realizirana uzme li se u obzir znatan napredak u razvoju potrebnih komponenata, što se posebice odnosi na novu generaciju pokaznika razvijenih na konceptu elektronskog papira. Mogućnosti primjene računala evidentno su velike, no još jednom valja upozoriti da relativno visoka cijena može biti ozbiljna prepreka njihovu bržem širenju. Bez obzira na sve, brojni analitičari slažu se u ocjeni da budućnost osobnih računala definitivno pripada tablet-računalima općenito, a Microsoftov koncept Tablet PC zasigurno će znatno ubrzati njegovo ostvarenje.

Podrobnije informacije o Microsoftovu konceptu Tablet PC raspoložive su preko hiperveze: http://www.microsoft.com

Slaven Batnožić

Vijenac 187

187 - 3. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak