Vijenac 187

Margine

Oliver Sertić

Knjige u zatvore!

Prvi put u Hrvatskoj provodi se akcija doniranja knjiga zatvorskim knjižnicama

Knjige u zatvore!

Prvi put u Hrvatskoj provodi se akcija doniranja knjiga zatvorskim knjižnicama

Zatvorske knjižnice u Hrvatskoj u katastrofalnom su stanju, a kulturna događanja unutar ograde svedena su na konzumaciju rijetkih tamburaških prela.

Stoga je namjera nekoliko mladih aktivist(ic)a okupljenih oko Attacka što većim brojem kvalitetnijih književnih naslova osvježiti police zatvorskih knjižnica u Hrvatskoj, a u budućnosti organizirati više koncerata ili kazališnih predstava te time zatvorenicima olakšati odsluživanje kazne. »Na ovaj način želimo uvesti kulturu u zatvore, emancipirati zatvorenike i pružiti im kontakte s vanjskim svijetom. Knjižnica najvećega državnog zatvora u Lepoglavi posjeduje jedva četiri tisuće knjiga od kojih su većina naslova osnovnoškolski udžbenici ili stara socijalistička literatura«, rekao nam je jedan od aktivista, Marko Gregović. Akcija radnog naslova Za zatvorenike napravljena je po uzoru na inicijative Books to Prisoner, koje već godinama funkcioniraju u svim razvijenim zemljama Zapadne Europe, Australiji i SAD. Najpoznatija takva grupa je Anarchist Black Cross, nastala još u carskoj Rusiji početkom 20. stoljeća, dok se nakon kraće stanke i revitalizacije najaktivniji ogranak pojavio u Sjedinjenim Državama. Nabavkom knjiga, časopisa, te dopisivanjem sa zatvorenicima, izravnijim se pristupom poboljšava osnovna ljudska potreba — za informacijom, a u perspektivi i mogućnost resocijalizacije zatvorenika.

Kroz preliminarne razgovore s upravom lepoglavskog zatvora mladi/e su aktivisti/ce naišli/e na opće odobravanje, pa se nadaju uspješnoj budućoj suradnji i s izdavačima te donatorima. Osim inicijatora Autonomne tvornice kulture u akciju se aktivno uključio Hrvatski helsinški odbor, a pozitivne vibre dolaze i od zagrebačkog kluba Močvara.

Ovim putem pozivamo sve izdavače koji žele biti dio akcije da doniraju neke od svojih naslova, kako bi barem malo popravili uvelike osiromašen zatvorski knjižni fond.

Na adresu: Za zatvorenike/m.a.m.a., Preradovićeva 18, 10000 Zagreb ili e-mail: za_zatvorenikeŽyahoo.com, mogu se javiti i svi/e performeri/ce, glazbenici/e ili likovni/e umjetnici/e koji/e su voljni/e nastupiti u nekom od hrvatskih zatvora.

Oliver Sertić

Vijenac 187

187 - 3. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak