Vijenac 187

Film

DVD

slika

Heavy metal

Fantastični animirani omnibus u režiji Geralda Pottertona — nastao prema istoimenom francuskom strip magazinu — osamdesetih je stekao kultni status i zadržao ga do danas. Pored ostalih autori priča prema kojima je nastao crtež su i Richard Corben i Dan O'Bannon, a formula je vrlo jednostavna: plejbojevski savršene djevojke, fantastični svjetovi, žestoka glazba. Digitalno restaurirana slika u widescreenu (1,85:1) vrlo je dobra, a kvaliteta ovisi i o tehnici animacije. I zvuk je doživio digitalnu obradu i pretvoren je u 5,1 miks, što rezultira solidnim surround efektima i dobrim heavy metal zvukom. Posebno su vrijedni sjajni dodaci: izvrstan retrospektivni 35-minutni dokumentarac o produkciji, 90-minutna sirova verzija filma s audiokomentarom, neiskorištena animacija, velika art galerija koja sadrži fotografije, animaciju, skice, konceptualne prikaze itd. Bez hrvatskog prijevoda.

slika

Tremors

Stanovnike izoliranog američkog pustinjskog mjesta teroriziraju misteriozni veliki podzemni crvi. Iz te jeftine premise redatelj Ron Underwood uspio je izvući duhovit i zabavan SF suspens koji je stekao status camp-klasika. Ova posveta crno-bijelom monster žanru pedesetih izvrsno balansira izmedu komičnog i stravičnog, a odlično napisane likove sočno su odglumili Kevin Bacon, Fred Ward i drugi. Solidna je slika dobre oštrine u originalnom neanamorfnom kinoformatu 1,85:1, a šteta je što zvuk nije pretvoren u Dolby Digital jer stereo zapis iako dobar ipak nije adekvatan ovom žanru. Iako film nije bio kinohit, nego je kultni status stekao na videu, DVD nudi vrlo dobre dodatke. Izdvaja se odličan 50-minutni dokumentarac o snimanju filma s izjavama autora i tehničke ekipe, a tu su i filmografije, informacije o produkciji i kinoforšpan. Nema hrvatskih podnaslova.

slika

Goli u sedlu (Easy Rider)

Prije trideset i dvije godine, kada je snimljen, film Goli u sedlu rušio je uobičajene predodžbe rada na filmu, stvarao novi žanr filma ceste, izrugivao se holivudizaciji i obiteljizaciji Amerike i bio pravi krik za slobodom, a Dennis Hopper i Peter Fonda vjerojatno nisu ni bili svjesni kakav će utjecaj imati njihovo čedo. Emtivijevskoj generaciji Goli u sedlu će vjerojatno biti dosadni i nejasni, no kultni status koji je i danas film zadržao itekako je zaslužen. Slika u widescreenu (1,85:1) pomalo je zrnasta i osrednje kvalitete, no to ne čudi ako se zna da je film sniman za sitniš, dok je zvuk čak pretvoren u 5,1 miks što se itekako osjeća. U dodacima se izdvaja izvanredno informativan 66-minutni dokumentarac o produkciji, koji će vam između ostalog otkriti da su svi glumci tijekom snimanja bili napušeni, a tu je i audiokomentar Dennisa Hoppera te filmografije.

slika

Sjever-sjeverozapad (North by Northwest)

Remek-djelo Alfreda Hitchcocka i njegov najbolji triler superioran je špijunski suspens o običnom čovjeku u neobičnim okolnostima, premisa koju je stari majstor doveo do savršenstva. Jedan od najomiljenijih Hitchcockovih filmova — koji je Američki filmski institut uvrstio među sto svojih najboljih filmova — ne bi bio to što jest bez Caryja Granta i nezaboravne glazbene teme Bernarda Herrmanna. Na DVD-u film izgleda fantastično. Slika u kinoformatu 1,85:1 apsolutno je savršena i bez bilo kakvih oštećenja, a odličan zvuk pretvoren je u višekanalni zapis. Studio Warner potrudio se i oko dodataka: audiokomentar autora scenarija Ernesta Lehmana, odličan dokumentarac o filmu u kojem se pored ostalih pojavljuje i Hitchcockova kći, a tu je i velika galerija fotografija sa snimanja, kino i televizijski foršpan kao i mogućnost gledanja filma samo uz glazbenu podlogu.

Stjepan Hundić

Vijenac 187

187 - 3. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak