Vijenac 187

Film

Glumci iz sjene

Cary Elwes

Elwesa ćemo uskoro moći gledati u Merhigeovu Shadow of the Vampire, mračnom prikazu snimanja ekspresionističkog Murnauova klasika iz 1922, kao Fritz Arno Wagner, a priprema i Cat's Miaow Petera Bogdanovicha, zasnovan na skandalu oko trojca Chaplin — Marion Davies — W. R. Hearst.

Glumci iz sjene

Cary Elwes

Cary Elwes, punim imenom Ivan Simon Cary Elwes, rođen je 26. listopada 1962. godine u Londonu, u umjetničkoj obitelji, kao treći sin dekoraterke interijera i slikara (baka s majčine strane rođena u Dubrovniku). Nakon diplome na Harrowu, seli se u Ameriku i započinje studij glume kod Sare Lawrence. Prva scenska iskustva stječe u off-Broadway komadima, a kad se vratio u Englesku, aristokratsko držanje i blijedo dječačko lice priskrbljuju mu brojne komične i dramske uloge, osobito u povijesnim, romantičarskim djelima. Debitantska je bila ona u izvrsnoj ekranizaciji popularne kazališne predstave Juliana Mitchella o životu engleskih studenata u tridesetima Another country iz 1984. godine, dok su mu veću popularnost priskrbile role kraljevića — iz tragične romanse Lady Jane Trevora Nunna ili Princeze nevjeste u kojoj je zaigrao uz Robin Wright. Uloge zlatokosih ljepotana Elwes je nastavio marljivo odrađivati i u ne-eksplicitno naglašenim ženskim filmovima — u Ludo zaljubljenoj on je objekt mahnite opsesivnosti Alicie Silverstone, u Bram Stokerovu Drakuli jedan od tri prosca kojeg izabire Sadie Frost, a u Lažljivcu biva potučen od znatno nadmoćnijeg suparnika — Jima Carreyja. No njegov pravi potencijal leži u parodijama: Kakvi frajeri i naročito Robin Hood — muškarci u tajicama Mela Brooksa, u kojem je mimiku zasnovao na najpoznatijoj, Errol Flynnovoj verziji utjelovljenja mitskoga lika. Začudno mu je dobro pristajala i uloga psihopatskog ubojice u Kolekcionaru, još jednom manirističkom epigonu Demmeovih Jaganjaca i Fincherove Sedmice. Elwesa ćemo uskoro moći gledati u Merhigeovu Shadow of the Vampire, mračnom prikazu snimanja ekspresionističkog Murnauova klasika iz 1922, kao Fritz Arno Wagner, a priprema i Cat's Miaow Petera Bogdanovicha, zasnovan na skandalu oko trojca Chaplin — Marion Davies — W. R. Hearst.

Cary Elwes aktivan je borac za zaštitu okoliša te prava Indijanaca, a živi povučenim obiteljskim životom sa suprugom u Malibuu.

Katarina Marić

Vijenac 187

187 - 3. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak