Vijenac 187

Film

FILMSKA ČETVRT

Branko Lustig u filmu o Somaliji

Tek što je u ožujku uz Davida H. Franzonija i Douglasa Wicka primio drugo priznanje američke Akademije za najbolju produkciju, Branko Lustig (Schindlerova lista, Gladijator) već naveliko osmišljava novi film

FILMSKA ČETVRT

slika

Pearl Harbor opet u plamenu

...i to ovaj put u najraskošnijoj ekranizaciji koju je holivudska filmska industrija ikad posvetila povijesnom događaju ulaska Sjedinjenih Država u Drugi svjetski rat 7. prosinca 1941. Pearl Harbor, nedvojbeno najskuplji i najiščekivaniji naslov američkoga filmskog ljeta, doživjet će jednako spektakularnu premijeru 21. svibnja u havajskoj luci po kojoj nosi ime, točnije na palubi nosača zrakoplova USS John C. Stennis pred dvije tisuće gledatelja. U produkciji agilna Johna Bruckheimera i u režiji njegova kućnog redatelja Michaela Baya, obojice zaslužnih za uspjehe filmova Hrid i Armageddon, ratni spektakl kontekstualizira napad Japana na američke pacifičke položaje u priči o ljubavnom trokutu. Njegove su katete dvojica pilota i prijatelja Rafe McCawley i Danny Walker u interpretaciji Bena Afflecka i Josha Hartnetta (Noć vještica H20), dok zanosnu hipotenuzu Evelyn Stewart glumi Kate Beckinsale (Upucati ribu). U ostalim ulogama 145 milijuna dolara vrijedna filma, čije je specijalne efekte osmislio Lucasov ILM, nastupaju zvučna imena poput Dana Aykroyda, Aleca Baldwina, Cube Goodinga Jr. i Jona Voighta. Zna li se već sada dobitnik većine Oscara sljedeće godine?

slika

Hallström u Kanadi

Trenutačno vodeći švedski redatelj s prekoatlantskim produkcijskim uvjetima, Lasse Hallström, nakon uspjeha posljednjih filmova Kućna pravila i Čokolada, obaju nominiranih za Oscara u kategoriji najboljega filma, priprema novi projekt. Riječ je o drami The Shipping News za čije su snimanje izabrane lokacije u kanadskim pokrajinama Nova Škotska i Newfoundland. Prema scenariju Ronalda Bassa (Kišni čovjek) i Toma Eppersona (One False Move) u središtu je zapleta emotivno shrvani četrdesetogodišnjak Quayle, koji se s dvjema kćerima vraća u roditeljski dom ne bi li životu vratio izgubljeni smisao. U glavnoj je muškoj ulozi Kevin Spacey, a ženski dio castinga čine sjajne Judi Dench, Cate Blanchett i Julianne Moore.

slika

Branko Lustig u filmu o Somaliji

Tek što je u ožujku uz Davida H. Franzonija i Douglasa Wicka primio drugo priznanje američke Akademije za najbolju produkciju, Branko Lustig (Schindlerova lista, Gladijator) već naveliko osmišljava novi film. Kao izvršni producent sudjelovat će u ekipi suvremene ratne drame Black Hawk Dawn, čiji redatelj Ridley Scott posljednju godinu ne zna za neuspjeh. Ekraniziran prema knjizi Marka Bowdena, film govori o akciji stotinjak pripadnika elitne jedinice američkih marinaca koji u Somaliji početkom devedesetih spašavaju dvojicu zarobljenih poručnika. Lustigove su pak glumačke akvizicije Tom Sizemore (Spašavanje vojnika Ryana), Josh Hartnett (Pearl Harbor) i Jason Isaacs (Patriot).

slika

Knjiga

Dan Auiler, Hitchcock's Notebooks (http://www.amazon.com/) O velikanima je oduvijek bilo najteže pisati dobre knjige. No, čini se da je ikona filmske umjetnosti 20. stoljeća Alfred Hitchcock (1899-1980) upravo dobio pravi publicistički ekvivalent. Veoma dobro ocijenjen autorizirani i ilustrirani pogled unutar kreativnog uma Alfreda Hitchcocka, kako je knjiga autora Dana Auilera podnaslovljena, pruža čitatelju u sedam poglavlja pregršt biografskih podataka i umjetničkih raščlambi vezanih uz život i opus velikog redatelja. Zanimljivo je da je Auiler svoje poprilično opširno djelo napisao uz dozvolu i svestranu pomoć same Hitchcockove obitelji.

slika

Časopis

»Cinefexovi« specijalni efekti (http://www.cinefex.com/) »Cinefex« je američki tromjesečnik u potpunosti namijenjen području filmske umjetnosti najčešće nazivane specijalnim efektima. Dosad je izašlo 85 brojeva, pravih strukovnih leksikona, koji još od prvog izdanja iz ožujka 1980. nude cjelovit uvid u tehnološki najživlji segment rada na filmu. Aktualni je broj, uz izvrsne web-stranice, posvećen 2001.-oj: Odiseji u svemiru, čiji je jedini Oscar onaj za — specijalne efekte. Cijena je časopisa za naručitelje izvan SAD 13,50 dolara po primjerku.

slika

DVD

The Complete Superman Collection (http://www.amazon.com/) Od 1. svibnja u prodaji se nalazi 493-minutni DVD s četiri filma o svemoćnom junaku s Kryptona — Supermanu. Tetralogija (1978-1987) s jednim glavnim glumcem (Christopher Reeve), trojicom redatelja (Richard Donner, Richard Lester, Sidney Furie) i mnoštvom specijalnih efekata za koje je zaslužan Zoran Perišić na diskovima djeluje bolje nego ikad, pa je 59,94 dolara mala cijena za veliki užitak.

slika

Internet

Carstvo ljestvica (http://www.the-movie-times.com/) Najkomercijalniji filmovi po godinama i svih vremena, najuspješnije glumice i glumci, pregled novih naslova i predviđanje ovoljetnih hitova, samo su djelić ponude bogatoga filmskog sajta The Movie Times. Kad smo već kod prognoza, posjetitelji su ove adrese suglasni — najgledaniji bit će Pearl Harbor.

Boško Picula

Vijenac 187

187 - 3. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak