Vijenac 187

Informatika

INFORMATIČKI GLOBUS

29 milijunti korisnik AOL-a

U vremenu zabrinjavajuće krize internetskih kompanija, najveći svjetski davatelj internetskih usluga America Online prije nekoliko dana zabilježio je 29-milijuntoga korisnika

INFORMATIČKI GLOBUS

slika

Blokada internetskog prostora u Hrvatskoj

U subotu oko 18 sati započeo je veliki napad hakera na HT-ove internetske poslužitelje, što je dovelo do potpuna prekida cjelokupnog prometa iz hrvatskog internetskog prostora prema svijetu. Nakon toga, tijekom nedjelje i ponedjeljka, dogodio se i stanovit broj manjih napada, koji su također izazivali prekide u komunikaciji. Predstavnici HT-a i službeno su potvrdili kako je riječ o DDoS (denial of service) tipu napada na DNS (Domain Name Server) poslužitelje, koji su, pojednostavnjeno rečeno, jedna od stožernih komponenti mrežne infrastrukture. Te komponente posebno su kritične jer se njima koriste i svi ostali davatelji internetskih usluga, tako da je hrvatski internetski prostor doslovno ostao odsječen od ostaloga svijeta. Valja eksplicitno naglasiti da taj oblik napada uzrokuje potpunu ili djelomičnu blokadu komunikacije po mreži, te da ne dovodi do bilo kakva gubitka podataka, ili njihove krađe. Jednostavno, riječ je o napadu kojim se hrvatski internetski prostor željelo izolirati od svijeta i do sada nema definitivne potvrde o prestanku napada.

slika

Pristup Internetu za obične smrtnike (bez tečaja ili samoizobrazbe) pomoću PlayStation 2 konzole

Problemi jednostavnosti pristupa Internetu danas su na stanovit način već izlizana priča. Razumljivo, ali već pomalo frustrirajuće taktiziranje proizvođača uređaja za pristup Internetu — što oklijevaju s izlaskom na tržište stvarno uporabljivih i jednostavnih uređaja nastojeći vratiti ulaganja prodajom postojećih rješenja, koja se evidentno nisu pokazala u potpunosti uspješnima — prvi je prekinuo Sony. Najveći proizvođač potrošačke elektronike u svijetu započeo je prodaju posebnog programa koji omogućava uporabu na Internet PlayStation 2 konzole za igre, dakle uređaja koji prosječan korisnik ne doživljava kao računalo. Program koji je nazvan EGB Browser omogućava korištenje svih uobičajenih internetskih usluga kao što su pregledavanje internetskih stranica, elektronsku poštu i sl. Program bi trebao biti raspoloživ na europskom tržištu početkom ljeta.

slika

29 milijunti korisnik AOL-a

U vremenu zabrinjavajuće krize internetskih kompanija, najveći svjetski davatelj internetskih usluga America Online prije nekoliko dana zabilježio je 29-milijuntoga korisnika. Posebno je zanimljivo da broj korisnika usluga AOL-ovih portala stalno raste i približava se iznosu koji će uskoro činiti čak 10 posto ukupne svjetske populacije na Internetu. Tijekom određivanja broja korisnika AOL je proveo i zanimljivo istraživanje, koje je primjerice pokazalo da korisnici ostaju online prosječno sedamdesetak minuta dnevno, što je porast od oko devet posto u usporedbi s istim razdobljem lani. Smatra se da su tome pridonijele i nove usluge, odnosno sadržaji, kao i neprestano dostupne službe za podršku i pomoć korisnicima. Također je obnovljena i AOL Mobile usluga za pristup internetskim sadržajima putem mobilnih telefona i drugih bežičnih uređaja.

slika

Britanija uvodi cyber-policajce

Britanski ministar unutrašnjih poslova službeno je javnost izvijestio da je policija osnovala posebnu postrojbu za borbu protiv raznih oblika računalnog (tehnološkog) kriminala kao što su organizirane bande koje se bave raznim prijevarama, pedofilima, hakerima i sl. Na ustrojavanje postrojbe koja broji četrdeset specijalaca potrošeno je oko 25 milijuna funti. Sjedište postrojbe drži se u tajnosti, tako da je poznato samo kako se ono nalazi negdje na području Londona. U planu je i proširenje postrojbe i to na način da se u budućnosti u rad svake policijske postaje uključi barem jedan cyber-policajac. Tehnički sve teče relativno jednostavno, no u pravnom smislu stvari su bitno složenije jer se u britanskoj javnosti već javljaju protesti i izrazi zabrinutosti zbog prevelikih ovlasti novih cyber-policajaca. Računalni kriminal jedan je od oblika kriminala s najvećom stopom rasta.

slika

Prvi zaslon od elektroničke tinte

Stručnjaci tvrtke E-Ink, poznate po razvoju elektronskoga papira, razvili su novu vrstu elektronske tinte koja mijenja stanje deset puta brže od prethodne verzije uz dodatno poboljšanje kontrasta promjenom boje tinte od modre u crnu. Time elektronski papir dobiva i potpuno drugu namjenu, a to je izrada pokaznika za računala. Uz pomoć IBM-a, koji je ustupio dio tehnologije za izradu pokaznika, uspješno je realiziran pokaznik za prijenosna računala. Novi tip pokaznika odlikuje se brojnim upravo iznimnim osobinama, kao što su tri do šest puta bolja čitljivost od LCD-pokaznika, bolji kontrast od novinskog papira, tisuću puta manjom potrošnjom energije, sjajnom pozadinom koja eliminira potrebu za uporabom pozadinskog osvjetljenja i sl. Definitivno je riječ o novoj generaciji pokaznika za prijenosna računala, ali i možda prvom kvalitetnom rješenju za čitače elektronskih knjiga.

Slaven Batnožić

Vijenac 187

187 - 3. svibnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak