Ogranak Matice hrvatske u Zadru - knjige

Zdenka Štefančić Mufa

Napuštena gajeta

Urednik: Ivica Vigato

IZ RECENZIJA

Zdenka Štefančić Mufa, umirovljena profesorica književnosti, intelektualka, zna da je opasna deformacija, zaborava, da se proživljena stvarnost (ma kakva bila) treba zadržati u sjećanju i to baš onakvom kakva je bila, bez uljepšavanja. Njezino pripovijedanje lišeno je crnila, vulgarnosti, mržnje, osvetoljubivosti..., i pored strašnih i mučnih tema koje uvijek nanovo provociraju pojedince -ona je pokrenula fabulu svoga romana sa svoje točke gledišta - toplu i iskrenu.

Sa stranica Napuštene gajete iščitava se Šimićevska opomena: „Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!“

Elvira Katić, prof.

Ovaj roman je snažna antiratna oda ili poema mira svim budućim generacijama i snažno svjedočanstvo onoga što se događalo na našim dalmatinskim otocima za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Poput suvremene spisateljice i književnice Deborah Elis koja je u svom romanu Parvanino putovanje prikazala djecu žrtve rata, tako je i Zdenka Štefančić Mufa u svom romanu Napuštena gajeta prikazala djecu i mlade, žrtve rata i ratnih strahota, a o takvim temama se jako malo progovara u književnosti, što čini ovaj njezin roman i književni prilog još vrjednijim za čitanje, razmatranje i promišljanje.

Napuštena gajeta je biser antiratne tematike i antiratne proze XX. i XXI. stoljeća (...) koji ostavlja snažan dojam na suvremenog čitatelja, na tragu velikana književnosti koji su pisali o toj temi.

Tea Vidaić, mag. philol. croat.

Fotografija na naslovnici: Zdenka Štefančić Mufa / Ulje na platnu

Napuštena gajeta

Arhiva

Klikni za povratak