Ogranci - Knjige - Autori

Zdenka Štefančić Mufa

Zdenka Štefančić Mufa rođena je 9. studenog 1934. godine u Petrovcima kraj Vukovara, grada u kojem provodi svoje djetinjstvo, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Od najranijeg djetinjstva zaokupljena je pisanjem, a posebno slikanjem i modeliranjem. Ovo posljednje odredilo joj je životni cilj za vrijeme gimnazijskog školovanja. Po poslanom radu dobiva dozvolu pristupanju prijemnom ispitu na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, ali ne polućuje uspjeh. Predložena joj je odgoda te ponovno polaganje, ali zbog obiteljskih prilika u nemogućnosti gubitka godine, upisuje se na Filozofski fakultet gdje završava studij hrvatskog jezika i književnosti te ruskog jezika kao drugog glavnog predmeta. Nakon završetka studija u potrazi za radnim mjestom sa suprugom odlazi u Sali na Dugi otok gdje ostaju tri godine. Po povratku u Zadar dobiva mjesto u Osnovnoj školi Velimir Škorpik kao nastavnik hrvatskog jezika.

I za boravka u Salima i po povratku pronalazi način umjetničkog ostvarenja u okviru dramskih sekcija. U Salima učenici gostuju na obližnjim otocima prikazujući predstave i igrokaze. I u Zadru sudjeluje na učeničkim dramskim smotrama s djelima koja često sastavlja uz sudjelovanje samih učenika. Dramski rad proširuje te se natječe za TV dramu djelom „Povratnik*1.

Ne zanemaruje ni likovno izražavanje, koliko joj dozvoljava slobodno vrijeme, te sporadično izlaže na izložbama uz Dan grada Zadra i prigodom Županijskih susreta.

Njen prvi objavljeni roman „Zelena ulica“ (Grune Gasse) iz 1997. godine obuhvaća vrijeme Prvog i Drugoga svjetskog rata, gdje u vidu romanizirane kronike s izrazito antiratnom porukom prikazuje ljude i događaje zahvaćene ratnim vrtlogom u vukovarskom kraju. „Napuštena gajeta“ je djelo slične tematike, ali vezane sa zbivanjima na dalmatinskim otocima i u kraju za koji je Zdenka Štefančić Mufa vezana gotovo cijeli svoj život.

Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Knjige

Napuštena gajeta

Napuštena gajeta

190 str.

2022.