Ogranak Matice hrvatske u Zaboku - izvješća

Predstavljanje GODIŠNJAKA grada Zaboka za 2017.

U Velikoj galeriji grada Zaboka 20. prosinca održala se promocija četvrtoga broja Godišnjaka grada Zaboka 2016. u izdanju OMH iz Zaboka. Godišnjak grada Zaboka  nastoji nadomjestiti dugogodišnju prazninu, manjak tekstova i dokumentarističkih zapisa o Zaboku i okolici. Iz toga razloga časopis sadrži rubrike vezane za daleku i nedavnu prošlost Zaboka, kao i sadašnjost. 

Budući da i mlađi članovi zajednice pridonose očuvanju baštine aktivirajući se kao autori, raznovrsnošću tema četvrti broj Godišnjaka grada Zaboka privlačan je svim generacijama a različitost stilova,  od znanstvenih, dokumentarističkih, novinarskih, publicističkih do literarnih i biografskih tekstova omogućava široku recepciju. Mnogi tekstovi plod su višemjesečnoga istraživanja i rada.  Sve tekstove, objavljene fotografije i slike Ogranak smatra čuvarom identiteta i kulture grada Zaboka. Na ukupno 247 stranica svoje radove potpisuje dvadeset autora.  U svome uvodnom pozdravu predsjednik Ogranka Ivica  Balagović osvrnuo se i na ovogodišnji rad Ogranka u Zaboku naglašavajući značajne aktivnosti povodom 174. obljetnice Matice hrvatske, te zahvalio na potpori gradonačelniku Hanžeku kao i svim pojedincima i suradnicima na realizaciji zbornika.

Urednica Gordana Dugorepec Godišnjak je nazvala božićnim darom svim Zabočanima jer se njime zajedno prisjećamo prošlosti, događaja i osoba koje su nas svojim profesionalnim i društvenim  djelovanjem zaslužili da ih ne zaboravimo i da im na ovaj način zahvalimo za doprinos životu i razvoju grada. Potpredsjednica Ogranka i članica uredništva Sandra Babnik Lončar prikazala je sadržaj Godišnjaka po rubrikama predstavljajući svaki tekst s nekoliko rečenica osvrćući se i na sadržaj i stil. Nikola Capar, novinar s dugogodišnjim iskustvom i član uredništva, pročitao je kratki ulomak iz članka autorice Jasne Balaško koji prikazuje društveni život plemenitaške obitelji Tompić, njihova druženja s književnikom i prijateljem Gjalskim. Okupljenima se biranim riječima obratio i  gradonačelnik Ivan Hanžek koji je istaknuo da će grad Zabok podržati svako daljnje izdavanje godišnjaka jer je on postao svojevrsna mala enciklopedija grada i predstavlja kolektivnu memoriju. Njegovim čestitkama i zahvalama uredništvu na energiji i entuzijazmu  pridružila se i zamjenica gradonačelnika i predsjednica Ogranka za kulturu grada Zaboka gđica Valentina Đurek.

Predstavljanje Godišnjaka grada Zaboka obogaćen je i glazbenim programom Tamburaškog sastava veteranske grupe Ansambla Zabok koji izvodi isključivo program izvornih glazbenih uradaka te ispričanim anegdotama iz povijesti grada u interpretaciji kazališnog amatera Borisa-Romana Blažinića.

(Sandra Babnik Lončar)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva