Ogranak Matice hrvatske u Zaboku - izvješća

Otvorena izložba Marine Fernežir HOMMAGE GRADOVIMA EUROPE

Izložba slikarice, restauratorice i konzervatorice umjetnina Marine Fernežir, naslovljena Hommage gradovima Europe, otvorena je 15. rujna 2017. u Velikoj galeriji grada Zaboka u 18.00 sati pred mnogobrojno okupljenom publikom, od mladih učenika i studenata do zainteresiranih građana-ljubitelja umjetnosti. U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zaboku, pred kojim se publici obratio Ivica Balagović, i Pučkog otvorenog učilišta Zabok zabočka Galerija postala je narednih dana Europa u malom, kulturološki i umjetnički bogata, raznolika, jedinstvena u slobodi mišljenja i originalna u smirenijem ili pak temperamentnijem duhu europskih prijestolnica kao metaforičkih prikaza globalne prepoznatljivosti narodâ. Nije zato čudno da je ova izložba postavljena i u rezidenciji Veleposlanstva Republike Francuske u Zagrebu kao leitmotiv europske baštine.

Tematsko-motivske prepoznatljivosti europskih gradova prenose i ugođaj koji svaki pojedinac doživljava pod svjetlima velegradova ili pri prvom susretu s njima kada je doživljaj najintenzivniji i kada se rađa inspiracija za umjetničko oblikovanje viđenog i doživljenog. Tako i autorica kreativno i originalno, rabeći razne pristupe i slikarske tehnike, stvara svoju vizuru gradova, stvarno ili simbolički prisustvujući ljudima na trgovima ili ulicama i osjećajući ritam grada i njegova svakodnevnoga života. Raznim bojama, kontrastima i kompozicijama, od triptiha, mnogostrukih okvira, fotografija do okomica, s tehnikama ulja na platnu, jajčane tempere, akrila na medijapanu ili kolaža i kombinacije tehnika, autorica se poigrava svijetom slikarstva i na dojmljiv način prenosi doživljaj Europe – svojevrsno putovanje europskim svijetom – od sjevernih zemalja Skandinavije do juga i ciparske Nicosije. Od Zagreba, Praga, Sofije, Bratislave, Beča, Varšave, Berlina do Rige, Tallinna ili Stockholma ovo slikarsko putovanje doživljaja i ugođaja nudi nam jedinstven spoj prepoznatljivih simbola ili znamenitosti gradova, ali i trenutke života zaustavljenih u vremenu i slici.

Izložbu je svojim glazbenim i pjevačkim umijećem obogatio Zabočanin Nikola Vranić, poznatiji pod umjetničkim imenom JohnJohn Raven August koji je na klaviru izveo i otpjevao autorske skladbe Dangerous Waters i Crucify Me, a publika je mogla uživati i u skladbama Mindheart i Misanthropist koje su izvedene kao rođendanski dar iznenađenja Marini Fernežir.

Povjesničarka umjetnosti Vesna Pušelj pročitala je svoj Predgovor Katalogu izložbe i tako iznijela razmišljanja i analizu umjetničkih radova, dok je izaslanik župana Ivan Lamot u ime Županije pozdravio okupljene goste i svečano otvorio izložbu koja je u Galeriji otvorena do 13. listopada.

(Tina Marušić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva