Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru - knjige

Petar Elez

Da tebi hvalu kažem

Urednik: Vinko Juzbašić

U ovoj, sada već drugoj knjizi poezije, Petar Elez jasno pokazuje da njegova prva zbirka nije bila slučajan događaj, već je rezultat njegova opredjeljenja da piše poeziju u liberalnom i konzumerističkom svijetu koji za riječ i duhovnost baš previše i ne mari. Autor je napisao tekstove koji imaju izvorište u poetskoj matrici duhovne poezije, s jasnom konzistentnošću izvora kojima obnavlja tekstualna i tradicijska uporišta kao čvrste točke vraćanja i značenjskih preslagivanja.

Zbirka se sastoji od četiri ciklusa međusobno odvojena, sa sljedećim naslovima: "Da tebi hvalu kažem", "Posvetnice", "Suza za Notre Dame", "Rimska lektira". Poglavljima se odvajaju pjesme, ali ne radi se o strogoj tematskoj podjeli i izolaciji, već se pjesme značenjski spiralno vraćaju jedne drugima, a međusobno se ispreplićući i ponovno susreću.

Odjednom se pred čitateljem pojavljuje put koji upisuje autorova duhovna pregnuća i nagnuća, ali u biografijama drugih — svetaca, književnika, slikara. Oni su za autora identitetska danost i u njima pronalazi utočište i smjer. Ali nisu u pitanju samo oni nego i stvarni ljudi, od krvi i mesa, autorova supruga, sin, prijatelji. To su pomno odabrani miljokazi koji su autoru poslužili kao dodirne točke s vlastitošću, nastajućim bitkom i tamom koja se pojavljuje kao egzistencijalna danost svijeta.

- iz pogovora Vlaste Novinc

Crteži: Josip Elez

Autori

Da tebi hvalu kažem

Arhiva

Klikni za povratak