Ogranak Matice hrvatske u Viškovu - izvješća

Projekcija filma Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.

Filmom se nastoji pridonijeti halubajskoj i kastavskoj kulturi, kao i kulturi cijele Hrvatske, s obzirom na to da su halubajski zvončari zaštićeno hrvatsko kulturno nematerijalno dobro.

 

U organizaciji OMH u Viškovu i Udruge za kulturu Ča? 18. siječnja održana je projekcija filma Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014. autorice Tatjane Udović. Filmom se nastoji pridonijeti halubajskoj i kastavskoj kulturi, kao i kulturi cijele Hrvatske, s obzirom na to da su halubajski zvončari zaštićeno hrvatsko kulturno nematerijalno dobro.

 


Halubajski zvončari

 

Najpoznatiji su po nastupima na karnevalima, no ne smije ih se promatrati samo kao turistički proizvod, već treba posegnuti dublje, u samu srž užance – u trodnevnoobahajanje halubajskih zvončara po selima halubajskoga i kastavskog kraja. Antropološkim izučavanjem ritualne prakse halubajskih zvončara ustanovljeno je da iako su zapaženi na karnevalima, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, tek je lokalno stanovništvo upoznato sa zvončarskim ophodima koji predstavljaju srž običaja. Stoga je cilj tu srž, odnosno ophode, približiti široj javnosti i upoznati je s obahajanjima sa svrhom promicanja halubajske i kastavske kulture. (Mirna Međimorec)

Izvor: Vijenac, br. 572Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva