Ogranak Matice hrvatske u Varaždinu - izvješća

Dodjela KNJIŽEVNE NAGRADE KATARINA PATAČIĆ i predstavljanje knjige NEZABORAVNE PRIČE IZ KAVANE CORSO Dubravka Jelačića Bužimskog

slika

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige varaždinski je OMH, u suradnji s Gradskom knjižnicom Metel Ožegović, pripremio dvije književne večeri. Na prvoj, 29. listopada, dodijeljena je književna nagrada, dok je 5. studenoga Varaždincima predstavljena nova knjiga Dubravka Jelačića Bužimskog Nezaboravne priče iz kavane Corso, objavljena u nakladi MH.

Na jubilarnom petnaestom natječaju za dodjelu književne nagrade Katarina Patačić, koji raspisuju Varaždinsko književno društvo i OMH u Varaždinu, najboljom je proglašena zbirka kajkavskih novinskih kolumni Barice Pahić Grobenski Kaj je naše pitanje i naš odgovor, naša duša i popiefka. Knjigu Nezaboravne priče iz kavane Corso predstavili su književni kritičar Strahimir Primorac, urednica knjige Romana Horvat i sâm autor, koji je za nju nagrađen književnom nagradom Gjalski. Tom je knjigom, naglasila je urednica, MH otvorila novu biblioteku pod nazivom Koloplet hrvatske proze. Strahimir Primorac predstavio je Dubravka Jelačića Bužimskog kao jednog od vodećih predstavnika novoga žanra u suvremenoj hrvatskoj književnosti, koji je raskinuo veze s kanonima realizma, gradeći vlastitu poetiku na načelima fantastike, ironije, misterije i ezoterije. (Miroslav Klemm)

Ernest Fišer i Barica Pahić GrobenskiUredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva