Ogranak Matice hrvatske u Valpovu - izvješća

Održana tribina ISTAKNUTE ŽENE U POVIJESTI VALPOVŠTINE

Ogranak Matice hrvatske u Valpovu u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Valpovo organizirao je 14. ožujka 2017. godine tribinu Istaknute žene u povijesti Valpovštine.

Pred punom salom (oko 60 posjetitelja) o istaknutim ženama Valpovštine od srednjega vijeka pa sve do kraja 20. stoljeća govorili su dr.sc. Dinko Župan (Hrvatski institut za povijest-Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje), mr. sc. Mihael Sučić (Muzej Slavonije) i Stjepan Najman (Ogranak Matice hrvatske u Valpovu), a moderator je bio profesora Ivana Tonkovića (Ogranak Matice hrvatske u Valpovu).

Prvo je govorio Mihael Sučić o ženama iz obitelji Morović iz 15. stoljeću: Uršuli, Barbari i Margareti koje su doprinijele širenju i jačanju kršćanstva, ali i gradnji utvrde Walpo koja je bila jedna od najvećih utvrda na prostoru današnje kontinentalne Hrvatske. Danas se od te nekadašnje utvrde još može vidjeti kula koja je jedna od najočuvanijih ostataka srednjovjekovne arhitekture u Republici Hrvatskoj i dio zapadnog zida. U nastavku je prikazao plemkinje iz obitelji Prandau i Normann koje su svojim djelovanjem doprinijele gospodarskom razvoju vlastelinstva Valpovo, naročito u podizanju vrtlarija. Obično su muški članovi obitelji umirali prije supruga u pojedinim su razdobljima 19. stoljeća žene bile glave kuće te su vodile, vrlo uspješno, veleposjed. Za razvoj kulture i školstva na području Valpovštine bile su izuzetno važne učiteljice tijekom 19. i 20. stoljeća o čemu je, u nastavku, govoro Dinko Župan iznijevši pri tom primjere kako su učiteljice tijekom druge polovice 19. stoljeća bile slabije plaćene i manje poštivane od učitelja. Pri tom je iznio nekoliko zanimljivih primjera iz svakodnevnog života učiteljica koristeći povijesne izvore. Stjepan Najman je govorio o istaknutim ženama 20. stoljeća koje su doprinijele društvenom životu kroz sudjelovanje u humanitarnom radu (Crveni križ), kulturnom (knjižnica i čitaonica, Francuski klub), glazbenom životu (Hrvatsko pjevačko društvo ''Katančić'' i crkveni zbor), prosvjetnom radu i sportu (Sokolsko društvo) po kojima su ostale zapamčene do danas. Među istaknutim ženama Valpovštine svakako je najveće ime operna diva Marija Mica Glavačević kojoj se divio i veliki Herbert von Karajan.

(Stjepan Najman)

Izvor: Vijenac br. 602Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva