Vijenac 602

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Bruxelles

Glavni tajnik MH Zorislav Lukić u sklopu službenog putovanja u Bruxelles od 27. veljače do 3. ožujka održao je predavanje o 175. obljetnici Matice hrvatske u punoj dvorani tamošnjega Veleposlantva RH, gdje je domaćin bio veleposlanik RH u Belgiji i Luksemburgu Mario Nobilo. Prisustvovala je i novinarka s Hrvatske radiotelevizije Jasna Paro te napravila prilog od 4 minute koji je prikazan na HRT-u. S veleposlanikom se Lukić sastao i razgovarao o hrvatskom predsjedanju Europskom Unijom 2020, a prisustvovao je i sastanku s Ines Sabalić, novinarkom koja već nekoliko godina vodi predstavništvo Grada Zagreba u Bruxellesu. U tom razgovoru predloženo je da se jednom godišnje u Bruxellesu održi prigodni kulturni sadržaj u suradnji MH i Grada Zagreba. U televizijskoj emisiji Iz srca Europe s veleposlanikom Nobilom te zastupnicama Europskog parlamenta Dubravkom Šuica i Ivanom Maletić razgovarao je o ugledu Hrvatske u Europi. (I. H.)

Čitluk–Grude–
Posušje–Sarajevo

Bosanskohercegovački ogranci MH iz Čitluka, Gruda, Posušja i Sarajeva 175. obljetnicu osnutka MH obilježili su 16. ožujka u Sarajevu predstavljanjima knjiga, godišnjaka i otvaranjem izložbe fotografija. U programu su sudjelovali fra Petar Perica Vidić, Slavo Antin Bago, Mate Grbavac, Blago Kovač, Andrija Stojić, Mario Bušić, Ljubo Kovač i mladi glazbenici iz Posušja. Blago Kovač, predsjednik OMH u Posušju, predstavio je izložbu fotografija Nevidljivo u vidljivom, neprolazno u prolaznom. Domaćin Perica Vidić uvodno je govorio o Matičinoj obljetnici istaknuvši da je prije 137 godina osnovan ogranak u Sarajevu. Najavio je održavanje svečane akademije u povodu 175. obljetnice sljedećeg mjeseca u Sarajevu. Deseti broj Godišnjaka predstavio je Petar Majić, potpredsjednik OMH u Grudama. Svoje su knjige u izdanju OMH u Čitluku predstavili književnici Mate Grbavac i Slavo Antina Bago. OMH u Čitluku 21. ožujka otvorio je i kulturnu manifestaciju Uskrs s Maticom u Brotnju izložbom radova fra Tihomira Bazine Početak. (I. H.)

Križevci

U organizaciji HAZU-a, Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije u Križevcima, OMH u Križevcima i Visokoga gospodarskog učilišta Križevci predstavljena je 21. ožujka knjiga Hrvatska prirodna bogatstva, zaštita i razvoj. Predstavljanju knjige prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović, a moderatorica je bila predsjednica Ogranka Renata Husinec. U ime HAZU-a prigodne riječi uputio je akademik Frane Tomić, a u ime Visokoga gospodarskog učilišta dekanica Marijana Ivanek-Martinčić. Knjigu je predstavio autor i urednik knjige akademik Mirko Zelić. Predstavljanju su prisustvovali akademici Igor Anić, Ferdo Bašić, Božidar Liščić, Ignac Lovrek i Slavko Matić te profesori Mladen Zeljko i Ivan Medarac. (I. H.)

Nova Gradiška

OMH u Novoj Gradiški i Glazbeni odjel OŠ Mate Lovraka obilježili su 175. obljetnicu MH koncertom Izabrana djela hrvatskih skladatelja u Domu kulture POU Matija Antun Relković. Nakon himne u izvedbi zbora učenika i minute šutnje za preminule članove MH, poginule branitelje i prvog predsjednika RH Franju Tuđmana, pozdravne riječi uputili su predsjednik Ogranka Josip Ostić i gradonačelnik Vinko Grgić. Glavni gost svečanosti, potpredsjednik MH Damir Barbarić, govorio je o povijesnoj važnosti MH za hrvatski identitet i o važnosti Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika za najnoviju povijest i stvaranje slobodne i neovisne Hrvatske. Učenici su izvodili skladbe brojnih hrvatskih skladatelja. Ružu Dore Pejačević izvela je gošća koncerta Slavica Serenčeš. Program su vodili Ivanka Herceg i Zrinko Kapetanić. (Josip Ostić)

Orašje

U prostorijama samostana na Raščici u Tolisi 8. ožujka OMH u Orašju organizirao je predstavljanje knjige Zlatne legende Jacobusa de Vergine u prijevodu fra Stjepana Pavića. Skup je otvorio predsjednik Ogranka Vidan Janjić pozdravivši goste – oraškog načelnika Stanka Vincetića, predsjednika Općinskoga vijeća Marija Oršolića i predsjednika HDZ-a 1990. Iliju Cvitanovića. Djelo su predstavili povjesničarka umjetnosti Željka Čorak, članica suradnica HAZU-a, filolog Zlatko Šešelj i prevoditelj fra Stjepan Pavić. Željka Čorak istaknula je da su Zlatne legende najčitanija i najprevođenija knjiga u srednjovjekovlju. Riječ je o životopisima znamenitih svetaca Rimske crkve, pred kojima su se i kraljevi klanjali. Napomenula je da je fra Stjepan opsežno djelo od 900 stranica prevodio godinu dana. Stoga je s razlogom 2015. nagrađen državnom nagradom Iso Velikanović za najbolji prijevod. Ujedno je to prvi prijevod na hrvatski, s odmakom od 700 godina, istaknuo je Zlatko Šešelj. Fra Stjepan Pavić kazao je da ga je na prevođenje nagnalo to što je djelo prevedeno na nekoliko stotina jezika, ali ne i na hrvatski. „Ono je stoljećima formiralo kršćansku svijest i usječeno je u kršćansku povijest. To je svojevrsni registar naših kršćanskih tradicija i običaja ne samo u običnome smislu legende nego i u liturgijskome smislu“, istaknuo je fra Stjepan. (Nedjeljko Nedić)

Osijek

Nakon izložbe u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u povodu 175. obljetnice osnivanja MH, otvorena je i izložba u povodu 55. obljetnice obnove rada osječkog ogranka. Na otvaranju izložbe uz domaćine Svjetlanu Mokriš i autora izložbe Sinišu Petkovića, o radu Matice hrvatske i posebice Ogranka u Osijeku, govorili su predsjednik osječkog OMH Ivica Završki i osječki književnik i tajnik Ogranka Josip Cvenić. U vitrinama, koje mogu pogledati svi posjetitelji, našle su se publikacije iz najvažnijih područja djelovanja osječkog ogranka. Uz izdanja iz područja književnosti tu je i stručna literatura, biblioteka Neotradicija, desetak brojeva Književne revije i ostala izdanja. Na izložbi se, kako je rekao Josip Cvenić, nalazi samo simboličan broj od stotine izdanja, no među njima su zapažena djela Ive Mažurana, Ante Gardaša, Stjepana Tomaša, Tomislava Žigmanova, Gorana Rema, Ane Lederer, Helene Sablić Tomić, Zlatka Kramarića, Ružice Pšihistal, Davora Špišića. (Darko Kovačević)

Sisak

Sisačka kulturna scena bila je neobično živa posljednjih dana. Najprije je OMH Sisak u sklopu aktivnosti novooformljene filozofske sekcije (voditelj Tomislav Škrbić) 18. ožujka organizirao predstavljanje knjige Platonov Simpozij istaknutoga mladog filozofa Berislava Podruga. Dana 20. i 21. ožujka u Sisku je održano više okupljanja u povodu obilježavanja Svjetskog dana poezije. Vrijedno je istaknuti zajedničko čitanje pjesama više sisačkih autora u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac te čitanje poezije na otvorenom učenika triju sisačkih srednjih škola: Industrijsko-obrtničke, Ekonomske i Strukovne škole. Tjedan je zaokružen ponovno u OMH Stihovnicom Siska. Glavna gošća večeri bila je mlada pjesnikinja i jezikoslovka Dijana Ćurković s premijernom zbirkom poezije Stihovi dna. (Siniša Matasović)

Split

U dvorani Palače Miles u Splitu 28. veljače održano je predstavljanje knjige Mire Gavrana Nekoliko ptica i jedno nebo u organizaciji OMH u Splitu. Knjigu su, uz autora, predstavili predsjednik Ogranka Trpimir Jurkić i novinar i publicist Zoran Vukman. Trpimir Jurkić pozdravio je autora, najprevođenijega hrvatskog pisca i člana Glavnog odbora MH, te je kazao kako je tema o kojoj govori autor i danas aktualna, samo što se te 1917. odlazilo iz gladne Hercegovine u bogatu Slavoniju, a danas se iz te Slavonije odlazi trbuhom za kruhom. Zoran Vukman objasnio je povijesnu notu romana, stvarnu ličnost fra Didaka Buntića, koji je prije stotinu godina slao siromašnu i gladnu djecu u Slavoniju i bolji život, te kazao da naslovnica knjige, vlak, nosi snažnu simboliku. Ona simbolizira put, odredište, prostor, dva vremena kao dva kolodvora, onaj mostarski 1917. te onaj u Novoj Gradiški 1997. Autor je odgovarao na pitanja brojne publike te potpisivao primjerke knjige. (Mihaela Lovrić)

Široki Brijeg

OMH u Širokom Brijegu predstavio je 14. ožujka treću zbirku pjesama Ponos visina Radoslava Bošnjaka. Pozdravne je riječi u ime izdavača uputio predsjednik Ogranka Gojko Jelić, a o knjizi je govorio svećenik, novinar i pjesnik don Ilija Drmić. Kazao je da je ta zbirka meditativnih pjesničkih uradaka nastajala u svakodnevnim previranjima i raspravama o istini i laži, dobroti i milosrđu, ljubavi i mržnji, sjeni i svjetlu, ratu i miru… Zaključio je da je autor utjehu pronašao u Bibliji i da želi postići sklad u Božjem i ljudskom vrtu. Radoslav Bošnjak zahvalio je izdavaču i govorio o duhovnoj vezanosti uz Široki Brijeg. Stihove iz zbirke krasnoslovila je Ivana Bošnjak, a u glazbenom dijelu programa nastupio je Marko Bošnjak. (I. H.)

Trogir

U organizaciji Grada Trogira i OMH u Trogiru predstavljena je 20. ožujka knjiga Tajni život slikara Vlahe Bukovca autora Tihomira Rajčića, izdana u povodu 160. godišnjice rođenja velikog umjetnika. Knjigu su predstavili predsjednica Ogranka Danka Radić, Ivo Babić, novinar Saša Ljubičić i autor. O Vlahu Bukovcu uvodno je govorio zamjenik gradonačelnika Radovan Slade-Šilović. Dijelove knjige čitali su učenici Osnovne škole Knez Mislav. Danka Radić kazala je da knjiga prati Bukovčev život od rođenja u Cavtatu 1855. do smrti u Pragu 1922. i iznosi zanimljive, dosad nepoznate detalje iz slikareva života. Osim toga, knjiga dočarava i društveno-politički kontekst Bukovčeva vremena, koji je u svom izlaganju razložio Ljubičić. Autor je govorio o procesu prikupljanja podataka i pisanja knjige naglasivši njezinu poučnost te zaključivši da je Bukovčeva povijest izniman dar povijesti. (I. H.)

Valpovo

OMH u Valpovu u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Valpovo organizirao je 14. ožujka tribinu Istaknute žene u povijesti Valpovštine. O istaknutim ženama Valpovštine od srednjega vijeka do kraja 20. stoljeća govorili su Dinko Župan (Hrvatski institut za povijest–Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje), Mihael Sučić (Muzej Slavonije) i Stjepan Najman (OMH u Valpovu), a moderator je bio Ivan Tonković, predsjednik Ogranka. Mihael Sučić govorio je o ženama iz obitelji Morović iz 15. stoljeća koje su pridonijele širenju i jačanju kršćanstva i gradnji utvrde Walpo, jedne od najvećih na prostoru današnje kontinentalne Hrvatske. Prikazao je i plemkinje iz obitelji Prandau i Normann, koje su djelovanjem pridonijele gospodarskom razvoju vlastelinstva Valpovo. Za razvoj kulture i školstva na području Valpovštine bile su važne učiteljice tijekom 19. i 20. stoljeća, o kojima je govorio Dinko Župan. Stjepan Najman govorio je o istaknutim ženama 20. stoljeća koje su pridonijele društvenom životu sudjelovanjem u humanitarnom radu, kulturnom, glazbenom životu, prosvjetnom radu i sportu. Među istaknutim ženama Valpovštine najveće je ime operna diva Marija Mica Glavačević, kojoj se divio i veliki Herbert von Karajan. (Stjepan Najman)

Vijenac 602

602 - 30. ožujka 2017. | Arhiva

Klikni za povratak