Ogranak Matice hrvatske u Trogiru - izvješća

Otvorena izložba Damira Markulina i
predstavljena zbirka pjesama Ane Čagalj MOJE JA

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru objavio je XIX. sv. svoje knjižnice, zbirku poezije „Moje JA" autorice Ane Čagalj te je predstavio u Kneževom dvoru u okviru istoimenog projekta mlade pjesnikinje i likovnog umjetnika Damira Markulina koji je izložio svoje slike i skulpture. Predsjednica trogirskog Ogranka dr. sc. Danka Radić tom prilikom je najavila i buduću suradnju s mladom autoricom Anom Čagalj, čije su pjesme dokaz njezine uspješnosti. Kako je navela, mladu Trogiranku sklonost prema pisanju poezije prati cijeli život, to je njen dubok intiman način da opiše kako doživljava svijet oko sebe i emocije svakodnevnog života.

Uz autore, na otvorenju su govorili pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra koji je recitirao pjesme iz predstavljene zbirke, recitator je bila i profesorica teologije Kristina Širović, dok se prof.dr.sc Miljenko Buljac osvrnuo na izložena umjetnička djela.

O Aninim pjesmama govorio je i umjetnik Damir Markulin koji je napisao i predgovor zbirci. Naglasio je kako je Anina prva zbirka poezije strastveni, snažni i jedinstveni lirski zapis srca, diktat duše koji osvaja snagom nježnosti. Kroz samo sazrijevanje, najdublju samospoznaju jasno i nedvosmisleno stavlja ljubav u poziciju univerzalnog odgovora na egzistencijalne dvojbe i progovara o iluziji života. Njena pjesnička duša leti iracionalnim svijetom, nošena unutarnjom snagom i dubokom žudnjom za porukom o ništavnosti materijalnog, a iskonskoj vrijednosti duhovnog. Ovaj duboki pogled u sebe ima bezvremenski karakter, sugerirajući intenzivan dojam o prolaznosti života i potrebi bezuvjetne posvećenosti ljubavi koja mijenja sve, koja nakon svega prolaznog ostaje urezana u vječnoj duhovnosti. Svojom aurom duhovnosti ispisuje stihove pokazujući da je svjetlo jače od tame, kida lance materijalnog svijeta snagom lirike, slika riječima imaginarni svijet srca i duše, ogolivši tako do kraja svoju dušu kroz Moje JA. Anina poezija je visoki let u sami svemir srca, sazdan od čiste emocije, od molitvi, čežnja, strahova, boli, strasti, padova, uspona, dvojbi, samoće, tuge, nadanja...a nadasve esencije ljubavi, rekao je Markulin i dodao kako dinamika i ton pjesama, uz suptilnu uporabu stilskih figura jasno vizualiziraju slike unutarnjeg svijeta ove mlade žene sa iskrenom nakanom da njene pjesme budu zapis srca. Razračunavajući sa najtežim bitkama i dvojbama vlastite egzistencije postaje ratnica srca, toliko snažnog nadahnuća da joj se poezija pretvara u mač kojim siječe lažne vrijednosti materijalnog svijeta.

(Danka Radić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva