Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji - izvješća

Obilježavanje 445. obljetnice Seljačke bune 1573. - Bitke kod Kerestinca

Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji prigodnim je programom  po šesti  put u subotu 17. ožujka 2018. godine u dvorcu obitelji Erdödy u Kerestincu obilježio  445.obljetnicu Seljačke bune1573. – Bitke kod Kerestinca.

Prema povijesnim kronikama, 1573. godine znamenitom Seljačkom bunom zahvaćen je i svetonedeljski kraj, osobito područje Kerestinca i Stupnika. Pod vodstvom Ivana Pasanca 3. veljače 1573. u Kerestinec je stigao brojan odred seljačke vojske, kojem su se masovno pridruživali seljaci iz oklonih mjesta. Uskoro je na poprište stigla i jaka plemićka vojska koju je vodio podban Gašpar Alapić. Odlučan boj zbio se podno Kerestinca 6. veljače 1573. godine kada je uvježbana plemićka vojska porazila i rastjerala više od 2000 pobunjenih ustanika. Kronika govori da je tada pogubljeno od 400 do 500 seljaka, a oštećen je i dvorac grofova Erdödy.

Ove godine Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji  htio je osvijetliti jedan  manje znan događaj iz veljače 1573. godine kada su pobunjeni seljaci iz okolnih sela  Kerestinca,Rakitja,Novaka,Svete Nedelje i Strmca provalili u dvorac,opljačkali vinski podrum i žitnicu ,a dio dvorca zapalili.U pomoć napadnutoj grofici došli su vitezovi ,dio seljaka pohvatali,istukli,osakatili,a kolovođe objesili na galge.

Taj povijesni moment osvijetlili smo glazbeno-scenskom izvedbom napada seljaka na dvorac Erdödy u Kerestincu, za koju je tekst napisao Milan Žegarac Peharnik,a izveli su ga članovi Ogranka Matice hrvatske iz Svete Nedelje i Samobora, uz potporu Zelingradskih vitezova,Svetonedeljske garde Petar II Erdody,Udruge kuburaša Gromovnik,Udruge Oživljena povijest Samobora ,Samoborskog muzeja,KUD-a Antun Mihanović,FA Sveta Nedelja.

Nakon uprizorenja glazbeno- scenskog djela izvođači  i posjetitelji okrijepili su se jelima iz vremena Seljačke bune 1573, koja su na tradicionalan način pripremile članice Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji (ričet,hladetina,zlevka ,namaz od svinjske masti,namaz od graha,čvarci,suha slanina i domaći kruh).

(Ivica Kapuđija)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva