Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji - izvješća

Glazbeno-scensko uprizorenje hrvatskih slika iz opere
NIKOLA ŠUBIĆ ZRINSKI Ivana pl. Zajca

Povodom obilježavanja 5. obljetnice osnutka, 14. prosinca, Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji organizirao je glazbeno-scensko uprizorenje hrvatskih slika iz opere Nikola Šubić Zrinski skladatelja Ivana pl. Zajca. U Društvenom domu u Maloj Gorici okupljeni su članovi Ogranka uz prijatelje i uzvanike uživali u scenama naše najpoznatije opere. 

Jedinstvenost ove manifestacije očitava se u činjenici da je ovo prva izvedba opere u Gradu Svetoj Nedelji. Eminentni operni solisti tumačili su najpoznatije operne uloge u našoj glazbenoj literaturi.
Tako je uvažena sopranistica Tamara Felbinger Franetović u ulozi Eve Zrinski pokazala vokalnu superiornost, sjajno građenje glazbene fraze, kako u lirskim tako i u dramskim trenucima opere.
U ulozi njezine kćerke, Jelene Zrinski, svetonedeljskoj se publici predstavila mlada sopranistica Martina Klarić, oduševljavajući izuzetnom sceničnošću nastupa i liričnošću izraza u svojim dvjema arijama i u duetima sa zaručnikom Lovrom Juranićem, kojega je tumačio tenor Damir Klačar. On se iskazao naročito u dramatskim scenama. Naime, upravo je on protagonist opere koji je i prvi otpjevao najpoznatiju frazu ove opere, koju je s nestrpljenjem iščekivala prisutna publika: „U boj, u boj, mač iz toka bane…”
A ban Nikola Šubić Zrinski u izvedbi nacionalnog prvaka Vitomira Marofa, jednog od ponajboljih baritona u povijesti hrvatske operne scene, prizor je kojega će poznavatelji opernog izričaja zasigurno dugo pamtiti. Kao što smo i očekivali, bariton Vitomir Marof dominantan je u ulozi Zrinskog, fascinira publiku savršenom vokalnom tehnikom i filigranskim tkanjem glazbenog izraza, što ga čini solistom kojega, unatoč višegodišnjoj prisutnosti na našoj opernoj sceni, itekako želimo još slušati.
Bas Robert Palić suvereno je, i scenski nadmoćno, tumačio ulogu Gašpara Alapića, ističući se vrsnom izvedbom u komornim ansamblima, naročito sa Zrinskim, kreirajući tako sjajan amalgam glazbeno-scenskog izričaja kao okosnice dramske radnje.
Tenor Mario Bokun kao Mehmed paša Sokolović, tumačio je jedinu „tursku” ulogu, briljirajući u dramatičnom duetu sa Zrinskim, u kojemu se rješava tijek radnje čitave opere i Zrinski, odbijanjem „nemoralnih” ponuda turskoga sultana, svjesno odabire herojsku smrt čime odlazi u povijest kao spasitelj čitave zapadnoeuropske civilizacije.
Zborske dijelove izvodio je muški vokalni ansambl iz Dugog Sela posebno okupljen za ovu priliku, pod vodstvom Marija Bokuna.
Fundament čitavoj izvedbi bila je izvanredna umjetnička suradnica pijanistica Helena Borović, koja je u svakom trenutku bila sjajna podrška u sukreaciji ovoga iznimno zahtjevnog programa. 

Scensko uprizorenje ove opere upotpunili su i pripadnici Svetonedeljske garde, koji su se u svečanim odorama pridružili sigetskim braniteljima bana Nikole Šubića Zrinskog. Izvođači su nadahnutom izvedbom, u kojoj su sjajnim arijama, duetima, tercetima i skupnim brojevima dotakli srca prisutnih slušatelja, iznjedrili veliki i dugotrajni aplauz te zadovoljstvo okupljene publike koja je čestitala umjetnicima i organizatorima, što je uvijek pozitivna motivacija za daljnji rad Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji na širenju kulturnih sadržaja u našem Gradu.
Ovaj projekt ostvaren je u okviru 4. ciklusa koncerata klasične glazbe svetonedeljskog Ogranka Matice hrvatske uz pokroviteljstvo Grada Svete Nedelje, Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Svete Nedelje.

(M. M. P.)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva