Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji - izvješća

Predstavljanje knjige Mihaela Šiloboda Bolšića: FUNDAMENTUM CANTUS GREGORIANI SEU CHORALIS - Osnove gregorijanskog ili koralnog pjevanja

Glazbeno – teorijski priručnik Fundamentum cantus gregoriani seu choralis jedinstveno je djelo takve vrste u nas, koje u kontekstu društveno – političkih zbivanja osamnaestostoljetne sjeverne Hrvatske odražava značajna prosvjetiteljska nastojanja autora da znanje o glazbi učini dostupnim onima koji će se njome baviti. 

slika

U utorak, 14. lipnja u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu, održano je predstavljanje knjige Mihaela Šiloboda Bolšića Fundamentum cantus gregoriani seu choralisOsnove gregorijanskog ili koralnog pjevanja, u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji. Knjigu su predstavile urednice prof. dr. sc. Katarina Koprek i Martina Mičija Palić, recenzenti prof. dr. sc. Alojz Jembrih i prof. dr. sc. Marijan Steiner, prečasni Vladimir Magić, voditelj Metropolitanske knjižnice i Ervin Škacan, predsjednik svetonedeljskog ogranka Matice hrvatske. Posebno iznenađenje večeri bila je glazbena izvedba Te Deuma iz Šilobodove knjige, u interpretaciji studenata s Instituta za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“.

Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u 2015. godini pokrenuo je projekt digitalizacije djela Mihaela Šiloboda Bolšića jer je jedan od glavnih ciljeva djelatnosti Ogranka zaštita hrvatske kulturne baštine, napose one svetonedeljskoga kraja. Kao svetonedeljski župnik, Mihael Šilobod Bolšić nesumnjivo je znamenita ličnost koja zaslužuje biti zapamćena, ponajprije jer je žiteljima grada Svete Nedelje podario nešto više od dvadeset i šest godina požrtvovne djelatnosti u župi Presvetoga Trojstva, u kojoj je službovao od 1760. do svoje smrti 1787. godine. Osim intenzivnog pastoralnog rada i truda oko uređenja župne crkve, Mihael Šilobod Bolšić zadužio je hrvatsku kulturu svojim djelima koja nam je ostavio u nasljeđe.

Jedno je od njih i ovaj glazbeno – teorijski priručnik Fundamentum cantus gregoriani seu choralis, jedinstveno djelo takve vrste u nas, koje u kontekstu društveno – političkih zbivanja osamnaestostoljetne sjeverne Hrvatske odražava značajna prosvjetiteljska nastojanja autora da znanje o glazbi učini dostupnim onima koji će se njome baviti. Nešto više od stotinu godina Šilobodov je priručnik bio u uporabi, prvenstveno za potrebe glazbenog obrazovanja sjemeništaraca i svećenstva zagrebačke prvostolnice, a danas je sačuvan u nekoliko primjeraka. Čak i sačuvani primjerci, poput onog koji je korišten za ovo izdanje, a nalazi se u Metropolitanskoj knjižnici Zagrebačke nadbiskupije, znatno su oštećeni. Upravo je to saznanje o propadanju ovog djela značajnog za hrvatsku glazbenu baštinu potaknulo Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji da korištenjem suvremene tehnologije, digitalizacijom, ovo djelo sačuva za buduće naraštaje. Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u travnju 2016. godine objavio je pretisak ovoga djela, digitalizaciju originala, uz znanstvenu studiju i prijevod prof. dr. Katarine Koprek. 

(Martina Mičija Palić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva