Ogranak Matice hrvatske u Splitu - izvješća

Večer posvećena Silviju Strahimiru Kranjčeviću u povodu obilježavanja njegova 150. rođendana

U prigodi obilježavanja 150. rođendana Silvija Strahimira Kranjčevića Ogranak Matice hrvatske u Splitu organizirao je 19. veljače u samostanu sv. Dominika u Splitu večer posvećenu najvažnijem pjesniku hrvatskoga realizma. Govoreći o Kranjčeviću Srećko Listeš kazao je kako još tijekom kratkog studija u Zagrebu družeći se sa Augustom Harambašićem piše neke svoje važne pjesme i uspostavlja suradnju s uredništvom Vienca. Kranjčevićev početak pisanja poezije obilježile su uglavnom domoljubne i pjesme ljubavne tematike, da bi, kako je sazrijevao i kao čovjek i kao pjesnik, sve više prelazio na područje humanizma i kozmičkih vizionarskih trenutaka. „Od Zavjeta 1883. do Hristove slike u Savremeniku 1908, njegovo stvaralaštvo teći će crtom koju definiraju tri uporišne tačke: Domovina – Čovjek – Svemir. Dosljedan toj trojci, Kranjčević se nije mijenjao nego rastao i sazrijevao“, kazao je Listeš.

 

 


Silvije Strahimir Kranjčević

 

 

Govoreći o Kranjčeviću kao iseljeniku, Listeš je kazao kako je Kranjčević pjesmom Iseljenikpostavio emigranta kao nositelja nacionalnih, kulturnih i gospodarskih problema. Kranjčević je duboko pesimističan, on snažno izražava tragiku iseljenika koji mora napustiti domovinu u potrazi za zaradom, a domovine zapravo nema jer njome upravljaju stranci, Zanimljivo je, kaže Listeš, on se ne bavi uzročno-posljedičnim vezama i pitanjima, ne zanima ga zašto se nešto dogodilo, već kako se događa ostavljajući otvorena mjesta za odgovore kako se nešto događa i kako nešto mora završiti. Učenici OŠ Skalice pod vodstvom Marine Čapalija izveli su recital Kranjčevićevih stihova, a na kraju večeri Trpimir Jurkić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Splitu, kazao je kako je, po uzoru na Kranjčevića, potrebno pretvoriti sumnje, strah i apatiju u idole koji će pratiti kulturnu sredinu, unatoč činjenici da je u današnje vrijeme teško baviti se kulturom.

Splitski OMH u povodu Dana hrvatskog jezika 13. ožujka u Gradskoj knjižnici priredio je tribinu Hrvati loše govore standardnim jezikom, a gost je bio Ilija Protuđer, jezikoslovac i član predsjedništva Ogranka. Na tribini je utemeljeno upozorio na čest nepravilan govor hrvatskih političara, novinara, službenika, javnih osoba i drugih govornika, koji u svojim nastupima pokazuju nisku govornu razinu pa time i nikakvu želju da nauče pravilan hrvatski standardni jezik. (Ivica Luetić)

Izvor: Vijenac, god. XXIII, broj 549, 19. ožujka 2015.

http://www.matica.hr/vijenac/549/IZ%20OGRANAKA/Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva