Ogranak Matice hrvatske u Skradinu

Predsjednik
Marinko Šišak, e-mail: marsisak@gmail.com

Franje Tuđmana 33
22222 SKRADIN
Hrvatska

Izvješća

slika

23.12.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Skradinu

U Skradinu predstavljena knjiga „Veličanstvena zemlja“ o selu Rupe

U prepunoj dvorani Kulturnog centra u Skradinu, u subotu, 23. prosinca 2023. predstavljena je knjiga Zorana Josipa Jurića i Rajka Jurića-Paića „Veličanstvena zemlja“. Knjiga fotografija i eseja izišla je u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Skradinu, a predstavili su je osim autora predsjednik Ogranka MH u Skradinu dr.sc. Marinko Šišak i Katica Banić koja je i pročitala nekoliko odlomaka iz knjige.

slika

24.11.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Skradinu

Prominski stoljetni tragovi - Predstavljena knjiga "Promina u sjećanju" autora Ante Vladimira Bikića

U Oklaju je u petak, 24. studenoga 2023. predstavljena knjiga Ante Vladimira Bikića „Promina u sjećanju“ u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Skradinu. Autor je kroz priču o vlastitom ocu ispričao dugu povijest dvadesetog stoljeća, stoljeća ratova: dvaju svjetskih i trećeg, Domovinskog rata i stvaranja hrvatske države. Tako su i naslovljena tri poglavlja knjige. Knjiga se temelji na stvarnim događajima, životu prominskoga seljaka i prominskoga kraja u tom dugom razdoblju, ali je također znatno više od toga, svojevrstan roman – kronika.

slika

24.10.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Skradinu

ODRŽANA TREĆA KULTUROLOŠKA ŠKOLA MATICE HRVATSKE

I ove godine, treći puta zaredom održana je Kulturološka škola Matice hrvatske. Organizator je bio Ogranak Matice hrvatske u Skradinu, a sudionici škole bili su studenti hrvatskih sveučilišta iz dijaspore. Na školu su se prijavili studenti iz Austrije, Crne Gore, Italije, Slovenije, Srbije i Švedske.

slika

18.05.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Skradinu , Ogranak Matice hrvatske u Zadru

Predstavljena knjiga SUPUTNICI I USPUTNICI u Zadru

Ogranci Matice hrvatske u Skradinu i Zadru,  u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, 18. su svibnja prikazali knjigu Josipa Laće: “Suputnici i usputnici”. O knjizi su govorili: dr. sc. Radomir Jurić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Zadru, dr. sc. Marinko Šišak, urednik knjige i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Skradinu,  te Josip Laća, autor. Knjigu je objavio Ogranak Matice hrvatske u Skradinu.

slika

01.04.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Čitluku , Ogranak Matice hrvatske u Skradinu

Predstavljeno zajedničko djelo Andrije Stojića i Ivana Branka Imrovića KRIŽNI PUT

U okviru duhovno-kulturne manifestacije „Uskrs s Maticom u Brotnju“ u Kulturnom centru grada Skradina predstavljeno je zajedničko djelo prof. Andrije Stojića i zagrebačkog akademskog kipara Ivana Branka Imrovića „Križni put“, objavljeno u nakladništvu ogranka Matice hrvatske u Čitluku.

slika

24.02.2023.

Ogranak Matice hrvatske u Skradinu

Predstavljena knjiga „SKRADIN FROM PREHISTORIC TO MODERN TIMES“

U lipnju 2022. Ogranak Matice hrvatske u Skradinu izdao je knjigu, kulturno-povijesni vodič o Skradinu od prapovijesti do novijega vremena. Knjiga je tiskana na hrvatskom jeziku, a ovih dana, točnije u petak, 24. veljače u Društvenom centru u Skradinu predstavljeno je i njeno, ponešto izmijenjeno izdanje na engleskom jeziku. Autori A. Juric i M. Šišak knjigu su podijelili u tri dijela: Nastanak i razvoj grada, Urbani razvoj i spomenici te Istaknuti Skradinjani u prošlosti.

slika

20.05.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Skradinu

Predstavljena zbirka pjesama PEDESET Tomislava Galekovića Brke

Tomislav Galeković Brko obilježio je u svom Mraclinu okrugli jubilej – 50 godina života i 35 godina umjetničkog rada.

slika

24.04.2022.

Ogranak Matice hrvatske u Skradinu , Ogranak Matice hrvatske u Zadru

U SKRADINU ODRŽANA DRUGA KULTUROLOŠKA ŠKOLA MATICE HRVATSKE

U nedjelju, 24. travnja 2022. terenskim obilaskom Bribirke glavice i podjelom potvrda sudionicima, završila je četverodnevna Druga kulturološka škola Matice hrvatske u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Skradinu. 

slika

17.02.2020.

Ogranak Matice hrvatske u Skradinu

Engleski putopisci o Šibeniku i okolici

  

U Šibeniku je 17. veljače u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, u povodu Dana knjižnice, predstavljena knjiga "Tu gdje Istok susreće Zapad. Engleski putopisci 19. stoljeća o Šibeniku i okolici"

slika

03.08.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Skradinu

Predstavljanje knjige TIJA BI TE JUBIT - SKRADINU MOJ

U okviru 40. jubillarnog Susreta dalmatinskih klapa održanog u subotu, 3. kolovoza  u Skradinu, u kino dvorani predstavljena je knjiga Ivice Sušića Tija bi te jubit – Skradinu moj. Knjigu je izdao Ogranak Matice hrvatske u Skradinu.

slika

13.03.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Skradinu

Izborna skupština Ogranka Matice hrvatske u Skradinu

Za predsjednika je izabran Marinko Šišak. 

slika

22.01.2019.

Ogranak Matice hrvatske u Skradinu

Predstavljanje knjige RAVNI KOTARI I BUKOVICA

Ogranak Matice hrvatske u Skradinu objavio je knjigu Ante Jurica Ravni kotari i Bukovica. Naselja – sakralni objekti, utvrde i arheološka nalazišta. To je druga knjiga slične tematike istog autora koju objavljuje Matica hrvatska iz Skradina. Prva je bila posvećena gradovima, utvrdama i sakralnim spomenicima uz Krku i Čikolu, a objavljena je prije petnaestak godina i zbog svoje tematike i interesa javnosti doživjela je dva izdanja. Knjigom o tom nerijetko zanemarenu prostoru Ante Juric pridružio se rijetkim autorima u hrvatskoj znanosti i publicistici koji su se bavili područjem Ravnih kotara i Bukovice.

Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva