Ogranak Matice hrvatske u Sisku - izvješća

KVIRINOVI POETSKI SUSRETI

Ogranak Matice hrvatske u Sisku organizirao je od 9. do 11. lipnja 21. Kvirinove poetske susrete. Okupljanje je započelo u prostorijama Ogranka u petak navečer. Izaslanica Središnjice MH Lahorka Plejić Poje u pozdravnoj riječi istaknula je kako joj je čast biti u Sisku u godini kada se obilježava 175. obljetnica MH, osobito zato što se sisački ogranak izdvaja agilnošću, zahvaljujući i Kvirinovim poetskim susretima i časopisu Riječi. Naglasila je i vrijednost Matičine izdavačke djelatnosti.

Uslijedila je dodjela nagrada, razgovor o poeziji nagrađenih pjesnika i čitanje njihove poezije. Povjerenstvo u sastavu Đurđica Vuković, Krešimir Bagić i Borben Vladović jednoglasno je odlučilo da se Plaketa sv. Kvirina, rad akademskog kipara Zlatka Brkića, za ukupan doprinos hrvatskome pjesništvu ove godine dodijeli istaknutom pjesniku Miroslavu Mićanoviću. Krešimir Bagić u obrazloženju nagrade napominje kako lirska pustolovina Miroslava Mićanovića počinje osamdesetih godina 20. stoljeća i da je otad objavio pet pjesničkih knjiga. Navodi i važnost Mićanovićeva dugogodišnjeg uredničkog angažmana (Quorum, Naklada MD) i njegovu ulogu voditelja radionica kreativnog pisanja, predstavljača i javnog zagovornika brojnih autora. „Poetski glas Miroslava Mićanovića do danas je ostao rafiniran i kompleksan, jednako otvoren izazovima zvuka i smisla, vjeran ideji komunikacije s prisutnim i odsutnim, drugim i drukčijim. Komunicirati s njim znači aktivno sudjelovati u čudu poezije, prepuštati se neizvjesnim vrtlozima jezika i svijesti, vazda tragati za vlastitim identitetom“, zaključuje Bagić.

Odlukom izbornice Darije Žilić dobitnik nagrade za najbolju zbirku poezije autora do 35 godina objavljenu u razdoblju između dva posljednja susreta jest Goran Gatalica, po struci profesor fizike i kemije, za knjigu Kozmolom (Biakova, 2016). „Traganje nije vezano samo za ljudski svijet, već za sveukupni Svemir, a traganje za smislom i duhovnošću sad je već konstanta poetike ovog pjesnika“, rezimira Darija Žilić.

Pjesnici i matičari na Kvirinovim poetskim susretima

Novi broj časopisa Riječi u subotu su, u izostanku trećega člana uredništva Andrije Tunjića, predstavili glavna i odgovorna urednica Đurđica Vuković i njezin zamjenik Siniša Matasović. Naglašeno je kako Riječi nastavljaju pozitivnu tradiciju objavljivanja raznovrsnih tekstova uglednih i nadolazećih, perspektivnih autora. Navečer je sudionike u prostoru Siscia Jazz Cluba svojim glazbenim umijećem (gitara, vokal) počastio akademski slikar-grafičar Ivan Novak, čiji radovi Zornjaci čine i likovnu rubriku časopisaRiječi. U poetskom dijelu programa nastupili su i: Delimir Rešicki, Branko Čegec, Tin Lemac, Predrag Vrabec, Sanja Baković, Livija Reškovac, Žarko Jovanovski, Mima Juračak, Marija Dejanović, Vesna Rogulja Mart i Siniša Matasović.

Tijekom sva tri dana susreta u prostorijama Ogranka bila je postavljena izložba stripaMrakci akademskog slikara-grafičara Žarka Jovanovskog. Susreti su tradicionalno završeni u nedjelju obilaskom posljednjih počivališta sisačkih pjesnika Tee Benčić Rimay i Josipa Severa. Članovi su delegacije uz polaganje vijenaca i paljenje lampiona pročitali nekoliko njihovih antologijskih pjesama.

(Siniša Matasović)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva