Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku - knjige

Stipe Perkov

Razgovori (ne)ugodni puka primoštenskoga

Urednik: Stipe Perkov

U posljednje vrijeme, uglavnom od 2017. godine, tiskano je više knjiga u Primoštenu, sada najnovija Razgovori (ne)ugodnipukaprimoštenskoga, u kojoj su glavna lica Primoštenci u ulozi razgovora, pripovjedača i svjedoka vremena u kojem su živjeli (1980. - 2018.). Njihovi razgovori, ukupno 91, izlazili su u sljedećim časopisima: Vjera u kamenu (1972. - 2013.), glasilo Župe Primo-šten-Stanova, od 1999. i KUD-a „Sveti Juraj“, Primošten Burnji, zatim Sveti Mihovil (1996. - 2013.), glasilo Šibenske biskupije i Mihovil, također glasilo Šibenske biskupije (2013. - 2019.) te Gospin glasnik (1998. - 2013.), glasilo biskupijskog marijanskog Svetišta Gospe Vrpoljačke, Vrpolje. U svim navedenim časopisima don Stipe Perkov bio je glavni i odgovorni urednik. Uređivao je rubrike „Razgovor", „Portret" i „Svjedočanstva". Kad su prestali izlaziti, don Stipinim umirovljenjem, on ih je odlučio prenijeti u spomenar-knjigu Razgovori (ne)ugodni puka primoštenskoga.

Nakon mojih knjiga Iskon (2003.), Kumpar Špiro (2004.), zbirke pjesama Nizbrdicom uzbrdo (2010.), fotomonografije Jurlinovo sunce u mrkloj Bosiljini (2018.), U znaku Jone - sjećanja (2019.), kao suradnik i nakladnik povijesne knjige Baština izgubljene Bosiljine (2020.), 20-ak recitala, ova moja najnovija knjiga Razgovori (ne)ugodni puka primoštenskoga ukazuje na ono do sada napisano u navedenim knjigama, časopisima i recitalima, stavlja naglasak na našeg čovjeka koji ima što reći i treba ga čuti, jer ga je malo tko pitao kako mu je i koje je njegovo mišljenje o važnim životnim pitanjima na primošten-skoj Suhoj punti ilitiga Bosiljini. Kad je dobio priliku i publicitet, pokazao je da ima što reći, iskreno, otvoreno, pametno i iz iskustva. Dugo je šutio zbog represivnih režima, posebice komunizma, i kad mu se pružila prilika, jedva je dočekao reći istinu i sve ono što gaje tištilo. U slobodnoj i demokratskoj državi Hrvatskoj napokon iznosi svoje mišljenje i doživljaje, može birati politiku, osobito lokalnu, ali... Nagomilane emocije od vremena austrijske vlasti, talijanske, jugoslavenske, četničke, tlake od strane plemića Fencija i Vidovića - eksplodiralo je, moralo je negdje naći oduška. Našli su u Vjeri u kamenu i Mihovilu. Zahvaljujući mojim sugovornicima, sačuvana je primoštenska memorija, što je vrlo važno za povijest ovoga kraja, koja se neće moći objektivno pisati bez konzultacije njihovih svjedočenja.

Knjigu Razgovori (ne)ugodni puka primoštenskoga držim spomenikom svakom sudioniku razgovora, portreta, svjedočanstva u navedenim časopisima. Ja sam ih slušao i pomno bilježio svaku njihovu riječ.

-iz predgovora don Stipe Perkova

Lektorica: Dijana Mikšić Labura
Fotografije: Arhiva časopisa Vjera u kamenu, arhiva časopisa Sveti Mihovil, arhiva časopisa Gospin glasnik, Valentino Dražić-Celić

Autori

Razgovori (ne)ugodni puka primoštenskoga

Arhiva

Klikni za povratak