Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku - časopisi

OSVIT

Godišnjak za promociju kulturne i prirodne baštine šibenskog kraja

"Osvit" je godišnjak za promociju kulturne i prirodne baštine šibenskog kraja koji se sastoji od nekoliko rubrika: "Studije, rasprave i eseji", "Osvrti i prikazi", "Književni kutak", "Putopisi" i "Kronika". 

U rubrici "Studije, rasprave i eseji" Ivo Šprlja piše "Esej o palači", Vilena Vrbanić piše in memoriam Božidaru Grgi, Grozdana Cvitan piše o nekoliko iskrica iz povijest HNK Šibenik. Karmen Krnčević piše o knjigama biskupa Kosirića u knjižnici samostana svetoga Lovre. Dragan Zlatović piše ogled o Šibenskom statutu u okviru hrvatskog srednjovjekovnog prava, dok se Ivo Glavaš osvrće na dugogodišnju obnovu tvrđave svetoga Mihovila. Ksenija Kalauz piše o šibenskog plemićkoj obitelji Šižgorić i njihovim grbovima.  Ivan Jakelić pak piše o matičnim knjigama Sitnog Donjeg i Sitnog (Gornjeg), a Krešimir Čvrljak o Ambrozu Mihetiću Šibenčaninu. Željko Brgučan daje prilog proučavanju šibenskog plemstva, a Domagoj Babuć prilog poznavanju stembene arhitekture šibenske gradske jezgre. Ivan Tolj i Neven Ninić pišu o gorivnim člancima danas, a Dino Slavica i Petar Gardijan o ekonomiji sjajnih doživljaja Šibensko-kninske županije. Nadalje, Jadran Kale piše o prvome šibenskome kulturnome krajoliku, Katarina Urem o kućnome oltariću. Marija Krnčević Rak i Željko Krnčević kazuju o maslinama i maslinovome ulju. Drago Marguš bavi se sedrenim slapovima rijeke Krke. Rubriku zaokružuju Boris Dobrić, Elma Temim, Željko Španjol, Nikolina Gaćina, Kristina Škraba i Milivoj Blažević tekstom o značaju tradicionalnih mediteranskih vrtnih elemenata za brendiranje ruralnih ugostiteljskih objekata na području Šibensko-kninske županije.

U rubrici "Osvrti i prikazi" pišu Grozdana Cvitan, Mande Turčinpov Ježina i Stanislav Matačić.

Rubriku "Književni kutak" obilježavaju tekstovi Ljiljane Dobre i Ivana Dobre te Mladenka Spahije.

U rubrici "Putopisi" donose se putopisi Jose Gracina i Ivana Kukuljevića Sakcinskog, dok godišnjak zaokružuju rubrika "Kronika" u kojoj se donosi kronika Zdenke Bilušić o kulturnim događanjima u OMH u Šibeniku tijekom 2019. godine.

Uredništvo: Zdenka Bilušić, Željko Krnčević, Viljam Lakić, Drago Marguš, Nataša Mučalo, Dragan Zlatović

OSVIT

Arhiva

Klikni za povratak