Ogranak Matice hrvatske u Sarajevu - knjige

Ivo Andrić

PRIPOVIJETKE

Ivan Lovrenović

U sklopu biblioteke Hrvatska književnost Bosne i Hercegovine u 100 knjiga Ogranka Matice hrvatske u Sarajevu, dočekuje nas izdanje izbora iz pripovjedaka Ive Andrića. Kako ističe urednik izdanja u Napomeni, pokazalo se da tu (u Andrićevoj prozi) ne može biti većih iznenađenja ni otkrića: svijet Andrićevih pripovjedaka uglavnom je već kritički i recepcijski "kanoniziran" te da upravo ovakav izbor ne iznevjerava, nego - upravo takav kakav je: sužen - još snažnije podcrtava ono što je za Andrića najrepezentativnije: umjetnost pripovijedanja. 

U ediciji Hrvatska književnost Bosne i Hercegovine u 100 knjiga Ivo Andrić dobio je najviše prostora. Za Hrvate Bosne i Hercegovine, koji ovu zemlju doživljavaju svojom domovinom, on je kapitalan i temeljan, jer njime potvrđuju svoj odnos prema njoj, i povijesni i kulturni. Onima koji ignoriraju povijest njihove pisane riječi u ovoj zemlji, iskazujući totalno neznanje o tome što je narod, što je njegovo ime i njegova kulturna i književna tradicija, dokazuju da su svoji na svome, spremni živjeti s drugima u zemlji različitosti kao njezinome specifikumu i u patnji, i to u smislu one Alberta Camusa iz jedne od njegovih bilježnica: Patimo jer nam sve nije zajedničko, a nesretni smo jer nam je sve zajedničko. (Iz teksta Mirka Marjanovića Ivo Andrić, i kao pisac hrvatske književnosti Bosne i Hercegovine objavljenog u drugom, ljetnom broju časopisa Kolo 2008. godine: https://www.matica.hr/kolo/310/ivo-andric-i-kao-pisac-hrvatske-knjizevnosti-bosne-i-hercegovine-20592/)

Ovo izdanje pod uredništvom Ivana Lovrenovića donosi Andrićeve pripovijetke upotpunjen detaljnim rječnikom turcizama, provincijalizama i nekih manje poznatih izraza, kronologijom Andrićeva života i rada, bibliografijom važnijih izdanja njegovih djela te završnim napomenama.

Uređivačko vijeće: Josip Baotić, Marko Dragić, Vlatko Filipović, Marko Karamatić, Veselko Koroman, Luka Markešić, Mirko Marjanović, Radovan Marušić, Šimun Musa, Krešimir Šego. 

Autori

PRIPOVIJETKE

Arhiva

Klikni za povratak