Ogranak Matice hrvatske u Sarajevu - knjige

Matija Divković

IZBOR IZ DJELA

Matija Divković

Glavni urednik: Mirko Marjanović

U sklopu biblioteke "Hrvatska književnost Bosne i Hercegovine u 100 knjiga" Ogranka Matice hrvatske u Sarajevu, dočekuje nas izdanje izabranih djela Matije Divkovića (Jelaške kraj Vareša, 1563 – Olovo, 21. VIII. 1631), hrvatskog vjerskog pisca. Divković je autor brojnih vjerskih djela, najčešće preradbi, kompilacija i prijevoda srednjovjekovnih i postridentskih kršćanskih djela, koje bi prilagodio za običan puk i tiskao bosančicom. NJegova djela smatraju se prvim djelima uopće tiskanim na bosančici, a velik je utjecaj imao na prostoru Bosne i Hercegovine, Dubrovnika, ali i među glagoljašima, pa ne čudi velik utjecaj njegovih djela na oblikovanje predstandardnog hrvatskog jezika. 

Ovo izdanje pod uredništvom Dolores Grmače i Marijane Horvat donosi izbor iz Divkovićevih djela, upotpunjen detaljnim predgovorom koji se sastoji od kronologije života, popisa izdanja i važnije literature o Divkoviću. Važan doprinos poznavanju Divkovića upotpunjen je i brojnim slikovnim prilozima. 

Izdanje sadrži sljedeća djela: "Nauk krstjanski za narod slovinski", "Sto čudesa aliti zlamenja blažene i slavne Bogorodice, divice Marije", "Besjede Divkovića svrhu evanđelja nedjeljnijeh priko svega godišta" i "Nauk krstjanski s mnozijemi stvari duhovnijemi i vele bogoljubnijemi".  

Priredile: Dolores Grmača, Marijana Horvat

Uređivačko vijeće: Josip Baotić, Marko Karamatić, Ivan Lovrenović, Mirko Marjanović.

IZBOR IZ DJELA

Arhiva

Klikni za povratak