Ogranak Matice hrvatske u Sarajevu - knjige

Silvije Strahimir Kranjčević

IZABRANE PJESME

Enver Kazaz i Josip Baotić

U sklopu biblioteke Hrvatska književnost Bosne i Hercegovine u 100 knjiga Ogranka Matice hrvatske u Sarajevu, dočekuje nas izdanje izabranih pjesama Silvija Strahimira Kranjčevića, jedne od ključnih pojava na prostoru interliterarne južnoslavenske zajednice u devetnaestome stoljeću. Kranjčević je prije svega pjesnik, i to pjesnik koji će se pokazati kao lirski zakonodavac koji razdjeljuje mega kulturne sustave tradicije i moderne. U četiri pjesničke zbirke, Bugarkinje, Izabrane pjesme, Trzaji, Pjesme, Kranjčević je pjesnik hibridne, sintetične poetike u kojoj se zbrajaju postavke najvažnijih poetičkih modela devetnaestoga stoljeća, ali i otvara prostor za modernizam koji će obilježiti dvadeseto stoljeće. Bez obzira što u svom pristupu poeziji apsolutizira artističke poetike, mirnu plastičnost impresionizma u konstrukciji poetske slike te slikovnu refleksivnost simbolizma, Matoš priznaje da se hrvatska poezija nakon Kranjčevića zbiva u sjeni ovog velikog imena. (Iz predgovora Kranjčevićeva sintetična poetika)

Ovo izdanje pod uredništvom Envera Kazaza i Josipa Baotića donosi izbor Kranjčevićevih pjesama, upotpunjen detaljnim predgovorom te kronologijom njegova života i rada. 

Uređivačko vijeće: Josip Baotić, Marko Dragić, Vlatko Filipović, Marko Karamatić, Veselko Koroman, Luka Markešić, Mirko Marjanović, Radovan Marušić, Šimun Musa, Krešimir Šego. 

IZABRANE PJESME

Arhiva

Klikni za povratak