Ogranak Matice hrvatske u Samoboru - izvješća

Brojne aktivnosti Ogranka u ožujku

Obilježena je 50. godišnjica stvaralaštva i 70. godišnjica života Josipa Prudeusa Jože, održana su dva predavanja, fotoizložba Željka Nemeca te Samoborske pjesničke večeri.

Pedeseta godišnjica književnog i novinarskog stvaralaštva te 70. života Josipa Prudeusa Jože proslavljena je u suorganizaciji samoborskog OMH 21. ožujka u Galeriji Prica. Josip Prudeus, samoborski učitelj i pjesnik, u svojem je stvaralačkom opusu zaslužan za promicanje kulture i ljudskih vrijednosti. Vjerojatno je jedan od najstarijih živućih ministranata na svijetu, za što je dobio povelju pape Benedikta XVI. za šezdeset godina ministriranja. O Jožinu prijateljevanju sa svećenicima govorio je gvardijan samoborskog samostana fra Nikola Vukoja. O 33-godišnjem sudjelovanju s darovitim učenicima u Školi dječjeg stvaralaštva u Novalji i Novigradu, u koju je doveo i brojne Samoborce, govorio je Tomislav Jozić, a slavljeniku se obratio i akademski slikar Branimir Dorotić. Svestranost Josipa Prudeusa nagrađena je 2004. Nagradom za životno djelo Grada Samobora i 2009. Državnom nagradom za životno djelo Ivan Filipović.

 


Izložba Details Željka Nemeca

 

Ogranak MH u Samoboru tijekom ožujka priredio je još nekoliko vrijednih programa: dva predavanja i fotoizložbu voditelja Likovnog odjela Ogranka akademskog slikara Željka Nemeca. Priređene su i Samoborske pjesničke večeri na kojim se uz domaće pjesnike zbirkom Popotnik predstavio slovenski pjesnik Miroslav Tičar iz Velikog Mraševa, a održana je i izborno-izvještajna skupština. Skupštini je u ime Središnjice prisustvovao potpredsjednik MH Damir Barbarić. (Lada Lokmer)

Izvor: Vijenac, god. XXIII, broj 550, 2. travnja 2015.

http://www.matica.hr/vijenac/550/IZ%20OGRANAKA/Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva